Dne 9. 12. 2001 v Severní Karolíně zavolal slavný spisovatel a bývalý novinář Michael Peterson na tísňovou linku policie, aby ji informoval o události, při které zamrazí. Našel totiž svou ženu Kathleen ležet mrtvou v krvi na schodech uvnitř jejich rodinného domu. A i přestože spolu nejdříve byli společně v baru, Kathleen se rozhodla vrátit se domů o něco dříve. Hlavním podezřelým se ale stal sám Peterson, protože na hlavě jeho mrtvé manželky bylo také masivní zranění, které si rozhodně člověk nemohl přivodit pádem ze schodů. A díky následnému vyšetřování začaly na světlo světa vycházet i další informace, které rozhodně nehrály Petersonovi do karet. A přesně o tomto případu bude nadcházející seriál na HBO Max, který ponese název The Staircase. Na oficiální trailer se můžete podívat výše.

Že vám je ten název povědomý? Není divu, stejně se totiž jmenuje i slavný a úspěšný francouzský seriál z produkce Netflixu, který o případu vypráví také. Jednotlivých třináct epizod vycházelo průběžně od roku 2004 až po rok 2018. Francouzská verze se však více zaměřuje na dokumentární zpracování, novodobá forma od HBO celý příběh více zdramatizuje. Michaela Petersona si tak zahraje slavný britský herec Colin Firth, přičemž jeho manželku Kathleen zas ztvární Toni Collette.

Nutno také zmínit fakt, že trailer si na tvorbu dokumentárního seriálu posvítí také. Dočkat bychom se tak měli i jeho režiséra Jeana Xaviera de Lestrada. Na traileru je zajímavé i to, že v něm vidíme Petersonovo rozhodnutí natočit dokument o jeho soudním případu a procesu. Přesto se ale obával, že místo toho, aby se dokument zaměřil na očištění jeho jména, bude spíše jen vyprávět jeho životní příběh. 

Tvůrcem celého seriálu se stal talentovaný filmař Antonio Campos, který v roce 2020 nadělil filmovému světu působivý thriller jménem Ďábel. Měl by se taktéž postarat o pilotní epizodu. V seriálu se objeví i herci jako Michael Stuhlbarg, Juliette Binoche, Dane DeHaan, Olivia DeJonge, Rosemarie DeWitt, Tim Guinee, Patrick Schwarzenegger, Sophie Turner, Vincent Vermignon, Odessa Young a Parker Posey.

Oficiální premiéra je stanovená na 5. 5. 2022.