Legendární filmová série Saw, která je vyloženým rájem pro všechny diváky s morbidní zvědavostí, se letos dočká dalšího dílu. A to již desátého. Nedávno také vyšlo najevo, že natáčení filmu bylo konečně ukončeno, tudíž snímek může zamířit do vod postprodukce, kde si tvůrci se všemi těmi bezpochyby brutálními scénami náležitě pohrají. Ale i přestože má celá série stále poměrně silnou fanouškovskou základu, poslední díly se příliš velkou kvalitou chlubit nemohou. Na scénáři osmého a devátého dílu, které nesly tituly Jigsaw a Spirála strachu: Saw pokračuje, pracovali filmaři Pete Goldfinger a Josh Stolberg. Rozhodně se ale nedá říct, že by se značka vrátila ke zlaté éře prvních dílů, které ještě mnozí považují za opravdu kvalitní.

Společnost Lionsgate se ale pro desátý díl rozhodla opět sáhnout po lidech, kteří patří k veteránům celé série. 

Na palubu pro Saw 10 tak opět nastoupil Kevin Greutert, dlouholetý veterán celé série, který působil jako střihač pro prvních pět dílů. Následně se ale také ujal režie pro Saw 6 z roku 2009 a Saw 3D (v podstatě Saw 7) z roku 2010, který byl tehdy prezentován jako „finálová kapitola.“ Producenti Mark Burg a Oren Koules tak doufají, že nadělí divákům přesně to, co od série požadují. Minulý rok se tak o filmu vyjádřili následovně:

,,Naslouchali jsme fanouškům a jejich žádostem. A tvrdě pracujeme na plánování filmu, který si oblíbí jak milovníci Saw, tak i hororoví fanoušci. Součástí toho všeho je předání otěží Kevinu Greutertovi, režisérovi Saw VI, který je pro fanoušky stále jedním z nejoblíbenějších tvůrců v celé sérii.“

Mnohé fanoušky může také potěšit fakt, že do desátého dílu se vrací Tobin Bell, jenž ztvárňuje Johna Kramera alias vrahouna Jigsaw, nejdůležitější postavu, kolem jehož odkazu se celá série točí. Návrat Bella však k záruce kvality samozřejmě nestačí, závist bude hodně i na samotném scénáři. O ten se údajně opět postaral Josh Stolberg. Tak uvidíme, co z toho vyleze. 

Do desátého dílu Saw by se měla vrátit také herečka Shawnee Smith, která by si měla zopakovat svou roli Amandy z prvních dílů.

Také se pořád zdá, že celá značka nás v následujících letech bude strašit ještě dlouho. Režisér Darren Lynn Bousman, který stojí za díly Saw 2, Saw 3, Saw 4 a Spirála strachu: Saw pokračuje, už minulý rok odhalil, že celá značka by mohla mít svůj vlastní rozšiřující se univerz. Nevyloučil ani možnost výroby televizního seriálu. Zatím ale nepředbíhejme, necháme se překvapit, jaké reakce bude vlastně desítka mít.

Saw 10 do kin vejde 27. 10. 2023.