Už pár let víme, že se dočkáme nové filmové adaptace povídky Legenda o Ospalé díře, za kterou stojí Washington Irving. O tu by se měla postarat filmařka Lindsey Anderson Beer, která minulý rok uvedla svůj horor Řbitov zvířátek: Pokrevní linie. Režisérka je k nové Ospalé díře upsaná už od léta roku 2022, nicméně od té doby se věci příliš kupředu nepohnuly.

To by se ale mělo změnit, protože filmařka nedávno prodloužila svou smluvní spolupráci se společností Paramount Pictures, která bude na výrobu nové adaptace dohlížet. Nová Ospalá díra by tak nyní měla být jednou z nejvyšších priorit spolupráce mezi studiem a zmíněnou režisérkou. Kromě režie by se měla také postarat o scénář.

Na palubě zatím žádné herce nemáme, to by se ale mohlo změnit snad ještě během letošního roku.

Zda se ale bude jednat o kvalitní adaptaci Irvingova díla, je otázkou. Lindsey Anderson Beer má za sebou zatím jen dva filmy, výše zmíněný prequel Řbitova zvířátek, který byl jejím režijním debutem, a pak ještě komedii Sierra Burgess je marná (2018), k níž napsala scénář. Ani jeden z filmů však není příliš dobře hodnocený, tudíž jisté obavy zřejmě budou na místě. Ale holt uvidíme, třeba budeme ještě nakonec příjemně překvapeni. 

Legenda o Ospalé díře se dočkala hned několika adaptací, tou nejznámější bude bezpochyby verze od Tima Burtona z roku 1999, ve které se hlavní role Ichaboda Cranea ujal Johnny Depp. Jeho protagonista vyráží do vesnice Ospalá díra, kterou údajně terorizuje tajemný bezhlavý jezdec.

Stojí za to zmínit i další adaptace, například Disneyho animované snímky ze 40. let jako The Adventures of Ichabod and Mr. Toad a Legenda z Ospalého údolí. Ve stejném roce, kdy vznikla Burtonova verze, tedy 1999, vznikl i televizní film Legenda Sleepy Hollow. A ještě zmíníme hraný seriál Ospalá díra z roku 2013, který vyprodukoval až čtyři řady.