Slavný román Alchymista, který v roce 1988 napsal brazilský spisovatel Paulo Coelho, se dočká filmového zpracovaní. Server The Hollywood Reporter uvedl, že práva na vytvoření adaptace získalo studio Legendary Entertainment, které dá snímek dohromady spolu se společností Tristar Pictures. A na palubě už máme filmaře, který byl studii pověřen, aby zpracoval scénář.

Filmového Alchymistu by měl napsat Jack Thorne, britský tvůrce, který vytvořil scénář jak k prvnímu dílu netflixovského filmu Enola Holmesová (2020), tak i k dílu druhému z minulého roku. Pracoval také na scénářích k filmům jako (Ne)obyčejný kluk (2017), Vzduchoplavci (2019) a Radioaktivita (2019). Mimo filmový svět je Jack Thorne taktéž tvůrcem divadelní hry Harry Potter a prokleté dítě, volného „pokračování“ původní kouzelnické série od J. K. Rowlingové. 

Původní příběh zmíněného románu se zaměřuje na andaluského chlapce a pastýře jménem Santiago, jemuž se hned dvakrát zdál podivný sen o pokladu ukrytém u egyptských pyramid. Následně proto opouští domov a vydává se na velkolepou cestu za bohatstvím, na které se však především dozví mnoho nejenom o životě, ale i o sobě samém. Jedná se o největší brazilský bestseller všech dob, který vychází z příběhu o splněném snu ze sbírky Tisíc a jedna noc.

Podle všeho už v minulosti jistou filmovou verzi připravoval Laurence Fishburne (Matrix), který se měl dokonce chopit otěží režie. Scénář zas měli zpracovat Scott McGehee a Dave Siegel. V roce 2015 se pak měl k projektu připojit Idris Elba (The Wire) v jedné z hlavních rolí. Někdy kolem roku 2016 se ale chystaná adaptace dostala do právní přetahovačky, v rámci čehož pak v roce 2021 Fishburne od projektu odpadl. 

V tom samém roce pak Will Smith a jeho žena Jada Pinkett Smith oznámili, že spolu se studiem Netter Films pracují na filmovém Alchymistovi jakožto producenti, přičemž o režii se měl postarat Kevin Frakes, spoluzakladatel společnosti PalmStar Media. Nicméně ani tento plán nakonec nebyl naplněn.

Nyní zde tedy máme studio Legendary Entertainment a výše zmíněného tvůrce prokletého dítěte. Tak se necháme překvapit, zda si s adaptací slavného a oblíbeného románu poradí.