Je tomu dlouhých sto let, co legendární český spisovatel Karel Čapek uvedl legendární divadelní hru R.U.R., ve které se poprvé objevilo slovo robot. Člověk si řekne, je to jen jedno slovo, nicméně toto slovo nejenže obohatilo mezinárodní slovník, ale také dalo jméno jednomu z nejpoužívanějších prvků sci-fi žánru. Dnes vás však nebudeme trápit historií Karla Čapka, ale podíváme se na projekty, které oslavují právě ono stoleté výročí.

Oba dva oslavné projekty bude mít na starosti nakladatelství Argo. O prvním, kterým je komiksová adaptace R.U.R., jsme vám přinesli samostatný článek na jaře tohoto roku. Nebudeme se mu tedy nějak blíže věnovat a jen zmíníme, že na kresbě pracuje mladá kreslířka a animátorka Kateřina Čupová, jež přenesla Čapkův text na více než 250 barevných stran. Komiksová adaptace by se měla v prodeji objevit 23. listopadu/novembra tohoto roku.

Přečtěte si také: Argomiks láká na komiksovou adaptaci divadelní hry R.U.R. od Karla Čapka

Druhým projektem bude povídková antologie ROBOT100. Ta bude obsahovat třináct povídek od skvělých autorů, mezi kterými nejsou pouze Češi. Můžete se těšit na příběhy od Ben Aaronovitche (Řeky Londýna), Chaima Cigana (Outsider), Emila Hakla (O rodičích a dětech), Michala Hvoreckého (Čierna oslava), Vilmy Kadlečkové (Mycelium), Pavla Kosatíka (100 x TGM), Jiřího W. Procházky (Agent JFK), Jaroslava Mosteckého (Archivář), Ondřeje Neffa (3 kroky do tmy), Julie Novákové (Elysium), Františka Novotného (Valhala), Roberta Silverberga (Dolů k Zemi), Petra Stančíka (100 miliard neuronů) a Jaroslava Veise (Moře času).

Od knihy však nečekejte směs různorodých povídek, které by byly napsány jen jako zakázka. Každý z autorů totiž dostal celkem složité zadání, které zní následovně: „Spojit své texty s myšlenkami původního Čapkova díla, a pokud možno v nich odkrýt, které z jeho myšlenek v lidech dosud rezonují i po celém století.“

Povídková antologie s názvem ROBOT100 zní jako velmi zajímavý projekt, který by měl nadchnout každého milovníka sci-fi. Pokud vás tedy titul zaujal, budete ho moci zakoupit nejspíše 15. října/októbra 2020.