Tak to vypadá, že čtvrtého filmového Riddicka se nakonec přece jenom dočkáme. Po letech odkladů a přešlapování na místě, během kterého začali mnozí fanoušci pochybovat, zda se projekt někdy pořádně odlepí od země, se nyní zda, že přípravy na produkci konečně začínají startovat. Čtvrtý díl z filmové série, ve které Vin Diesel ztvárňuje drsňáckého Furyana Riddicka, ponese název Riddick: Furya.

A jak už asi může být podle názvu patrné, tentokrát zavítáme na hrdinovu domovskou planetu, tedy na místo, na které si sám Riddick sotva pamatuje, přičemž zároveň se obává, že ho najde zanechané v troskách po příchodu mocných Necromongerů. Po svém návratu ale zjišťuje, že obyvatelé planety jsou uprostřed velkého krvavého sváru se zcela novým nepřítelem, který je může všechny smazat z povrchu zemského… ehm, tedy spíše furyanského. 

Riddick se tak se vší pravděpodobností do onoho boje přidá, ovšem zároveň si uvědomí, že spousta Furyanů mu jsou mnohem podobnější, než by si vůbec dokázal představit. Ať už to bude znamenat cokoliv, tvůrci slibují, že snímek bude mimo jiné zkoumat Riddickovu minulost a původ. Necháme se tudíž překvapit, co z toho nakonec vyleze.

Momentálně se zdá, že produkční partneři už film nabízejí různým mezinárodním distributorům na trhu, tudíž se necháme překvapit, komu v budoucnu film nakonec přistane k nohám. Zároveň je ale možné, že když tvůrci snímek na trhu nabízejí, žádné větší studio o něj patrně nemělo zájem.

Ale ať už pravda vězí kdekoliv, tvůrci jsou evidentně odhodlaní celý projekt dotáhnout do konce. Zatím jsme se dočkali třech hraných snímků, ve kterých Diesel známého antihrdinu ztvárnil. Černočerná tma (2000), Riddick: Kronika temna (2004) a poté snímek Riddick (2013), fanoušci tudíž na Dieselův návrat do role čekají téměř 10 let. Bude se jednat o comeback se vším všudy? Doufejme. 

Diesel by měl mimo jiné zastávat úlohu jednoho z producentů, se kterou se bude dělit ještě se Samanthou Vincent. Na palubu se opět vrací filmař David Twohy, který napsal a zrežíroval všechny dosavadní filmy ze série. Jeho scénář ke čtvrtému dílu už je nějaký ten pátek hotový, můžeme také očekávat, že ho uvidíme i v křesle režiséra.

Fanoušci by se ale i tak měli ještě obrnit trpělivostí, protože i přestože je Riddick: Furya na cestě, stále by měli počítat s pěkně dlouhým čekáním.