Autor Rick Riordan se zastává mladé herečky, která je šikanována na internetu poté, co byla obsazena do seriálu Percy Jackson and the Olympians od Disney+. Riordan, který napsal knihy o Percym Jacksonovi, obvinil internetové "trolly" z rasismu a napadání Leah Jeffries za to, že byla coby černoška obsazena do role Annabeth Chaseové, která je v románech o Percym Jacksonovi popisována jako běloška.

V příspěvku na blogu zveřejněném 10. 5. na svých internetových stránkách Riordan odsoudil "negativní komentáře" na adresu dvanáctileté herečky a vyzval k zastavení obtěžování. "Pokud máte s tímto obsazením problém, obraťte se na mě. Nemáte koho jiného obviňovat. Ať už si z tohoto příspěvku vezmete cokoli jiného, měli bychom se shodnout na tom, že šikanovat a obtěžovat dítě na internetu je neomluvitelně špatné."

Riordan pokračoval: "Jakkoli je Leah silná a jakkoli jsme diskutovali o možnosti takové reakce a o silném tlaku, který tato role přinese, negativní komentáře, které obdržela na internetu, jsou přes čáru. Je třeba s nimi přestat. A to hned."

Přímo na adresu fanoušků, kteří se "cítili uraženi nebo podrážděni" poté, co byli ve své reakci na obsazení Jeffriesové obviněni z rasismu, Riordan napsal:

"Jste naštvaní/rozčarovaní/frustrovaní/rozzlobení, protože do role postavy, která byla v knihách popsána jako bílá, byla obsazena černošská herečka... Buď si nejste vědomi, nebo jste odmítli Leahiny roky tvrdé práce na zdokonalování jejího řemesla, jejího talentu, její houževnatosti, jejího soustředění a její přítomnosti na plátně."

Dodal: "Odmítáte uvěřit, že by její výběr mohl být založen na zásluhách," a pak obvinil kritiky, že herečku už předem odsuzují a rozhodli se, že "musela být najata jen proto, aby naplnila kvóty nebo zaškrtla kolonku rozmanitosti".

Přečtěte si také: Kronika Cartera Kanea: Netflix filmovou adaptaci knižní trilogie od Ricka Riordana nenatočí

Riordan pak udeřil na lidi, kteří "odmítají" věřit jemu - "člověku, který napsal knižní předlohy a vytvořil tyto postavy" - a napsal: "Máte pocit, že jsem musel být donucen, že mi někdo vymyl mozek, podplatil mě, vyhrožoval mi, nebo cokoli jiného, jinak bych si jako bílý autor nikdy nevybral černošského herce pro roli této kanonicky bílé dívky. Její vhodnost pro tuto roli posuzujete pouze a výhradně podle toho, jak vypadá. Je to černoška, která hraje někoho, kdo byl v knihách popsán jako běloch. Přátelé, to je rasismus."

Riordan pak fanoušky poučil o poselství svých knih a uvedl, že Percy Jackson je o síle v odlišnostech. Autor řekl, že nepochopení toho, že "každý může být hrdinou", znamená, že "jste se z jeho knih nic nenaučili". Své prohlášení uzavřel slovy: "Dívejte se na seriál, nebo se na něj nedívejte. To je na vás. Ale tohle bude adaptace, na kterou jsem hrdý."

Protagonistou seriálu Percy Jackson and the Olympians je titulní postava Percyho Jacksona (Walker Scobell), který byl obdařen schopnostmi řeckých bohů. Vedle Jeffriese se v seriálu objeví také Aryan Simhadri v roli satyra Grovera.