Scénáristka a režisérka filmu Barbie, Greta Gerwig, která je také trojnásobnou nominantkou na Oscara, se bude podílet na dvou nových filmových adaptacích ze světa C. S. Lewise. Potvrdily se tak dřívější informace, že Letopisy Narnie od Netflixu možná našly svou režisérku.

Série fantasy knih Letopisy Narnie má celkem sedm dílů. Vypráví příběhy dětí, které objeví tajemný svět plný magie, dobrodružství a kouzelných tvorů. Společnost Netflix v roce 2018 získala práva na všech sedm knih a jejich produkční zpracování je od té doby v procesu.

Greta Gerwig se vyznačuje svým autentickým a emotivním přístupem k příběhům a často se zaměřuje na ženské postavy a jejich prožívání. Kromě filmu Barbie (2023), je známá také romantickým snímkem Malé ženy (Little Women, 2019) nebo dramatem Lady Bird (2017). Z toho by se možná dalo usuzovat, že právě díky jejímu vnitřnímu nastavení mohou v příbězích dostat větší prostor právě ženské postavy.

Svět Narnie je plný emocí a fantastických prvků, a proto by si mohl zasloužit režisérku, která dokáže přenést tyto emoce na plátno. Greta Gerwig se svou schopností zachytit komplexní psychologii postav by mohla být zajímavou režisérskou volbou. Její talent a citlivost by mohly přinést do tohoto magického světa další vrstvy emocí a hloubky. Má ale zkušenosti spíše s pomalejším tempem dramatu a na změnu žánru se bude muset nejspíše adaptovat.

Letopisy Narnie jsme na filmovém plátně viděli v trilogii v letech 2005 až 2010. Jejich úspěšnost potvrdil i fakt, že první díl Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň celosvětově vydělal přes 745 milionů dolarů. Ve fantasy filmu, který byl natočen podle stejnojmenného románu z roku 1950, se objevili herci Tilda Swinton a James McAvoy, Liam Neeson propůjčil svůj hlas postavě lva Aslana.

Přesná poloha Narnie ve vztahu k reálnému světu není určena, ale ve fiktivním kontextu je obvykle přístupná skrze různé portály nebo magické předměty. Zavede nás Greta Gerwig skrze portál Netflixu do té Narnie, kterou dobře známe, nebo se námětu chopí po svém? Na to si budeme muset počkat.