Na Oscara nominovaný australský filmař Baz Luhrmann, který včera oslavil 62. narozeniny, nám nadělil slavné filmy jako Romeo a Julie (1996), Moulin Rouge! (2001) a Velký Gatsby (2013). Jeho posledním filmem byl životopisný hudební titul Elvis (2022), ve kterém si titulního krále rock and rollu zahrál Austin Butler (Duna: Část druhá). Co ale talentovaný filmař, který proslul svým půvabně pitoreskním stylem, připravuje dál?

Inu, zda se, že pro Warnery zpracuje svou vlastní verzi příběhu o Johance z Arku, legendární a později i blahořečené francouzské bojovnici, která během Stoleté války vedla vojska proti silám Angličanů. Luhrmannův příští film tak má nést název Jehanne nebo Jehanne d’Arc. Momentálně by měl probíhat casting, jenž hledá mladou ženu, která ztvární hlavní roli v „příběhu o dospívání“ uprostřed zmíněné Stoleté války. 

To je bohužel zatím všechno, co o filmu víme. Jistě, filmů o Panně oreánské máme na světě už mnoho, ale převyprávění jejího příběhu přes ikonický Luhrmannův styl, který prostě nikdo jiný nezvládne napodobit, by mohlo být zajímavé. Však vzpomeňme na jeho již zmíněný nekonvenční film o Romeovi a Julii, který slavný příběh o dvou milencích převedl do moderní doby, ale zachoval shakespearovský jazyk. Jsme proto zvědaví, jak si režisér pohraje s Johankou.

Jak již bylo řečeno, o slavné Francouzce už vzniklo mnoho filmů, úplně první z nich dokonce vznikl už v roce 1900 od Georgese Mélièse. Mezi další známé verze patří ještě Utrpení Panny orleánské (1928) od Carla Theodora Dreyera, pak zřejmě nejznámější Johanka z Arku (1999) od Luca Bessona s Millou Jovovich v hlavní roli, přičemž za zmínku stojí i televizní film ze stejného roku od Christiana Duguaye, kde si Johanku zahrála Leelee Sobieski. 

Kdy přesně se filmu dočkáme, zatím není známo, ale pokud už probíhá casting, ještě letos bychom se mohli dozvědět, které herce v něm vlastně uvidíme.

Baz Luhrmann je dále také zodpovědný za snímky jako Tanec v srdci (1992) a Austrálie (2008).