V roce 2021 jsme se dočkali akčňáku Tom Clancy: Bez výčitek, který byl filmovou adaptací jednoho z románů amerického autora Toma Clancyho. V něm se role Johna Kellyho, příslušníka elitní jednotky Navy SEAL, ujal Michael B. Jordan. Mnoho fanoušků očekávalo, že se bude jednat o jaksepatří povedenou podívanou už jenom vzhledem k faktu, kdo všechno byl k filmu upsaný. V první řadě se otěží režie ujal Stefano Sollima, který nám nadělil vynikající thrillery Suburra (2015) a Sicario 2: Soldado (2018). Na scénáři se zas podílel Taylor Sheridan, který zas pracoval na prvním díle Sicaria a thrilleru Wind River. S takovými talenty to byl tudíž dokonalý recept na úspěch.

Snímek se ale dočkal především negativních reakcí jak od kritiků, tak i od diváků, přičemž mnozí ho považovali za naprosté zklamání. Obzvlášť vzhledem k faktu, že za ním stojí taková esa. Filmová postava Michaela B. Jordana ale nakonec dostane druhou šanci. 

Studio Paramount totiž oznámilo, že připravuje plnohodnotné pokračování, které zadaptuje Clancyho román Rainbow Six. Michael B. Jordan by tak měl opět ztvárnit hlavní roli, taktéž by se měl stát jedním z producentů. Ještě ale nemusíte protáčet oči v sloup, protože druhý díl už má na palubě nového režiséra. Tím by se měl stát zkušený Chad Stahleski, známý kaskadér a filmař, který zrežíroval všechny dosavadní filmy s Johnem Wickem. Je tudíž šance, že pod jeho dohledem se pokračování bude dařit o něco lépe.

Původní kniha Rainbow Six se zaměřuje na tajnou mezinárodní protiteroristickou organizaci, jež si musí posvítit na podezřelou sérii teroristických útoků, které spolu na první pohled nesouvisí. Další adaptaci Clancyho knižní série budeme každopádně držet palce.

Nutno také zmínit, že Paramount chystá pokračování vydat do kin. Vzhledem k tomu, že první díl vznikal v době pandemie koronaviru, která s filmovým průmyslem řádně zatřásla, objevil se pouze na streamovací službě Amazon Prime.

Rainbow Six je každopádně jedním z nejznámějších děl Toma Clancyho. Na jeho motivy následně vznikla také populární série taktických first-person stříleček od Ubisoftu, která byla uvedena na trh v roce 1998.