Minulý týden měl v kinech premiéru další díl známé filmové série Expendables, která má ve zvyku dávat dohromady slavné akční hvězdy. Čtvrtý film s názvem Expend4bles: Postr4datelní však rozhodně neodstartoval nejlépe. Vlastně by se dalo říct, že dost hrozně. Kritici snímek vyloženě bombardují negativními recenzemi, což částečně zahraňuje o něco vřelejší přijetí od diváků, a s box officem to také nevypadá vůbec hezky.

Režisér Scott Waugh se ale navzdory tomu nechal slyšet, že by se rozhodně velice rád vrátil i pro případný pátý díl. Prohlásil to během rozhovoru pro server ComicBook.com, během kterého zároveň řekl, že si natáčení čtyřky neskutečně užíval. Zároveň to pro něj byla čest, že mohl natáčet něco právě z této známé série. Vznik pětky momentálně samozřejmě není vůbec jistý, ale kdyby na ni přece jenom došlo, Waugh už má určitou představu, co by mohla zahrnovat. 

Jak již bylo řečeno, v sérii Expendables se sešla celá řada akčních hvězd, mezi které patří například Sylvester Stallone, Jet Li, Dolph Lundgren, Jean-Claude Van Damme, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis a dokonce i legendární Chuck Norris. Všichni tito pánové už ale mají šedesátku za sebou, tudíž Waugh se domnívá, že jelikož už vyčerpávají onen katalog akčních hvězd z 80. let, mohly by dostat více prostoru mladší generace. Režisér však nikoho nejmenoval, před hledáním vhodných kandidátů by nejdříve chtěl vymyslet vhodný příběh.

Je ale vhodné připomenout, že určitou novou krev už představila nedávno vydaná čtyřka. V obsazení se totiž například nacházejí čtyřicátníci Iko Uwais (Zátah: Vykoupení) a Tony Jaa (Ong-bak), dva znalci bojových uměních, které do hollywoodských výšin dostalo právě jejich působení v akčních titulech. Stallone se navíc s filmovou sérií už loučí, přičemž onu pochodeň hlavního protagonisty předal Jasonu Stathamovi. Ovšem zda se pětky vůbec dočkám, je samozřejmě otázkou. 

Producenti Kevin King-Templeton a Les Weldon jsou rozhodně ochotní ve značce pokračovat dál, ale jejich rozhodnutí by mohly změnit samotné tržby. Expend4bles: Postr4datelní utržili v rámci domácího box officu po svém zahajovacím víkendu jen 8,3 milionů dolarů, což je nejhorší start z celé série.

Ještě uvidíme, co přinesou následující týdny, ale je možné, že Lionsgate už raději celou značku pošle do hrobu, protože její zlaté časy jsou evidentně už dávno pryč. Holt se necháme překvapit.