Hra Everdell vyšla prvně roku 2018 a získala si značnou pozornost. Díky vydavatelství REXhry vyšla o rok později s českým překladem a názvem Divukraj. Po jejím vyprodání a žádaném dotisku jsme se letos dočkali dalšího dodání na pulty obchodů. Aby toho nebylo málo, vyšlo několik rozšíření, přičemž český vydavatel má v plánu vydat další dvě v příštím roce. Tím se možnosti hry značně rozrostou.

Hra Divukraj je půvabně vypadající hra pro až čtyři hráče. Každý z nich má omezený počet pracovníků, buďto je vysílá pro zisk surovin, nebo pro některé akce, případně za získané suroviny staví karty z ruky, případně ze společné zásoby. Vše se točí kolem stavby města každého hráče. Hra začíná na konci zimy a po průchodu všemi ročními obdobími končí na začátku zimy následující. Přechod mezi obdobími je u každého hráče dán individuálně. Pokud použije všechny pracovníky, může si je pobrat z herního plánu, přejít do dalšího období a získat tím nějaké bonusy, například další pracanty. Až se všichni dostanou do zimy, hráči si spočtou své body ve vlastním městě a hra končí.

Tak by se dala stručně popsat hra Divukraj, která většinu hráčů prvně zaujme svým až pohádkovým vizuálem a propracovanými ilustracemi od Andrewa Bosleyho. Hernímu plánu zcela dominuje jedinečný Prastrom, o jehož užitečnosti se vedou sáhodlouhé debaty.

Město se skládá ze dvou komponent. Z budov a obyvatel. Pokud má hráč ve svém městě stavbu, kterou nějaký tvor vyžaduje, lze jej vyložit do svého města zdarma. Každá budova může takto pomoct pouze s naverbováním jednoho tvora.

Krom bodů poskytují karty i různé bonusy. Například produkční budovy dají nějaké suroviny při nákupu a poté při vstupu do jara i podzimu.

Variabilitu hře poskytují jednak úkoly, o jejichž splnění se mohou hráči předhánět a také čtveřice míst v lese, která jsou unikátní pro každou hru.

Co se dosud vydaných rozšíření týká, tak hráčům byla v českém překladu dostupná tři. Jedno velké a dvě menší.

Divukraj: Perlava, originálně pojmenován Everdell: Pearlbrook, je velké rozšíření, které přidá rovnou celou herní oblast, v níž je možné získávat novou surovinu v podobě perel. Ty je možné získávat za pomocí speciálního žabího vyslance a výměnou za suroviny získané v lese. Také se přidají nové menší úkoly, které nahradí původní karty divů, tedy místa určená pouze k zisku bodů za splnění předem daných podmínek. Nově budou pro jejich zisk potřeba i perly. Dále každý z hráčů tajně získá dvě karty vzácných předmětů, které tak zvýší variabilitu jednotlivých hráčů. A pochopitelně se rozroste i počet karet budov a postav.

Divukraj: Legendy, tedy v originále Everdell: Legends, je malé rozšíření o deseti kartách. Tyto budovy a obyvatelé přináší do hry lehkou variabilitu. Karty sice přináší silné efekty, aby je hráči chtěli, ale ne natolik silné, aby hru rozbíjeli. Navíc se nedají koupit. Hráči prostě na začátku hry dostanou na ruku jednu legendární budovu a jednoho legendárního tvora nad rámec jejich limitu karet na ruce, přičemž zbytek se hodí zpět do krabice. Některé budovy lze za určitých podmínek zahrát zdarma, což funguje stejně, jako vynášení tvorů bez poplatku. Je třeba mít požadovanou budovu a poté lze legendární budovu takto vyložit. Možnost ji postavit za její cenu je hráči samozřejmě stále dostupná.

Divukraj: Slyšte slyšte, v originále Everdell Extra! Extra! je také malé rozšíření. Přidává patnáct karet, které se jednoduše zamíchají do balíčku nabízených karet. Tematicky představuje rozšíření cirkus, který přijel do města. Lze se tedy těšit na žoldnéře, kameloty a jiné karty rozšiřující živost již tak pohádkového světa Divukraje.

Co nás teprve čeká je Divukraj Skálověží, v originále Everdell: Spirecrest. Toto rozšíření jsme měli dle původního plánu mít dostupné již na letošní Vánoce, což se bohužel nestihne. Vlna zpoždění a pozdních dodání momentálně postihuje celý deskoherní svět a nelze se tak na českého vydavatele zlobit za menší pozdržení. Nicméně o čem má Skálověží být? Krom nových strategií a možností přidá do hry například karty počasí, karty objevů, které umožní setkávat se s novými zvířátky, plus přidají hráčům jedinečné pracovníky se zvláštními schopnostmi. Hráči budou mít králíky vyslané na výpravu. Možnost výběru z rozmanitých bonusů bude záviset na rychlosti jejich hraní. A to není vše, co rozšíření přinese.

Na příští rok je plánováno i rozšíření Divukraj s dosud nepřeloženým podtitulem Bellfaire. Rozšíření přidá možnost hrát až v šesti hráčích. Také přinese květinový festival, který čtyři základní úkoly z původní hry rozšíří o jeden nový. Také přidá možnost soupeřit o společný úkol, který prvnímu a druhému hráči, který jej nejlépe splní, přidá nějaký ten bodík k dobru. Jarmark pak umožní nakupovat, případně i prodávat potřebné i přebytečné suroviny. Také se v rozšíření objeví zvláštní schopnosti pro každého hráče. A objeví se rozšíření komponent základní hry, ať již jde o místa v lese, která je možná zužitkovávat s pomocí vyslaných pracovníků, nebo velké úkoly, které je možné plnit. V základní hře byly požadavky pro tyto úkoly dosti striktní, jako mít konkrétní budovy a obyvatele ve městě, nově bude možnost, že se objeví úkol vyžadující jen určitý počet konkrétního typu budovy apod.

Díky všem rozšířením je tak možné si vybrat, jakým způsobem upravit hratelnost hry, aby seděla individuálním preferencím. Ale v případě hraní se všemi rozšířeními se požadovaný prostor na stole značně zvýší. Stejně tak i komplexnost hry.

Nová rozšíření by každopádně měla upoutat pozornost každého, kdo již vlastní základní hru. A rychlost, s níž se prodal první i druhý dotisk, dávají tušit, jak oblíbená u nás hra je.