Za pár dní se na Netflixu objeví dlouho očekávaný sci-fi epos od Zacka Snydera jménem Rebel Moon, ve kterém bude Sofia Boutella s partou hrdinů chránit měsíční kolonii před zlovolným galaktickým impériem. Venku ale už máme první reakce, které jsou bohužel poměrně rozporuplné. Na agregátoru Rotten Tomatoes má film od kritiků jen bídných 22 %, od diváků zas zatím 72 %. O kvalitách filmu se každopádně budeme moci už brzy přesvědčit sami.

Nějaký ten pátek už také víme, že snímek se dočká režisérské verze, která bude navíc mládeži nepřístupná. A je také možné, že následně značně zlepší celkové přijetí filmu. Snyder totiž v rozhovoru Associated Press uvedl, že režisérská verze pro Rebel Moon působí skoro jako úplně jiný film, který se odehrává v jiném univerzu. A zřejmě tomu značně přispívá právě onen R rating. 

Zajímavé je, že vytvoření režisérské verze navrhl Netflix, nikoliv Snyder. Představitelé služby režisérovi řekli, aby nejdříve vytvořil přístupnou PG-13 verzi, kterou na službě posléze uvedou. Poté dali Snyderovi kompletní kreativní svobodu s režisérskou eRkovou verzí, se kterou si mohl dělat cokoliv chtěl. Snyder navíc uvedl, že režisérská verze bude opravdu náležitě šíleným zážitkem, která se nebude držet zpátky s nejrůznějšími bizarnostmi. Tak uvidíme, co všechno to vlastně bude znamenat.

Podle prvních reakcí to vypadá, že snímek je sice po vizuální stránce úchvatný, ale hlavní dějová linie je děsná, mdlá a nudná. Tak doufejme, že přesně tyto výtky režisérská verze alespoň trochu napraví. 

Jak již bylo řečeno, v první části filmu, jež ponese název Zrozená z ohně, se objeví Sofia Boutella, která si zahraje hlavní hrdinku Koru. Ta kdysi sloužila zlému galaktickému impériu Motherworld, nyní však žije poklidným životem mezi farmáři na mírumilovné měsíční kolonii Vedlt. Klidný život ale netrvá věčně. Zlovolný zrak impéria se brzy začne upínat i na křehkou kolonii, která proti silám nemilosrdného regenta Balisaria (Fra Free) nemá žádnou šanci. Kora a její přátelé z měsíce se proto musí vydat na další planety, aby našli ty nejlepší spojence.

Snyder se postaral jak o režii, tak i o scénář, na kterém ještě pracovali Kurt Johnstad (300: Bitva u Thermopyl) a Shay Hatten (John Wick: Kapitola 4).

První část bude na Netflixu premiérovat 22. 12. 2023. Druhá část s podtitulem The Scargiver zas 19. 4. 2024. Zatím ovšem nevíme, kdy přesně se režisérské verze dočkáme.