Zřejmě nejznámějším dílem slavné anglické spisovatelky Jane Austenové, která se především zaměřovala na venkovský život lidí z vyšších společenských vrstev, byl román Pýcha a předsudek. Známý příběh o Elizabeth Bennetové a panu Darcym se dočkal hned několika filmových a seriálových adaptací.

A někdy v budoucnu nám svou vlastní verzi zřejmě nadělí i Netflix, který připravuje zbrusu nový seriál. Na scénáři by momentálně měla pracovat britská spisovatelka, novinářka a scenáristka Dolly Alderton, kterou proslavila její kniha Vše, co vím o lásce z roku 2018. O několik let později se taktéž stala tvůrkyní a scenáristkou následné seriálové adaptace z roku 2022.

Nutno dodat, že seriálová Pýcha a předsudek ještě nemá od Netflixu oficiálně zelenou, zřejmě se čeká na to, až zmíněná spisovatelka dokončí scénář. Pokud s ním bude streamovací gigant spokojený, projekt postoupí do další části výroby. 

Příběh se točí kolem paní Bennetové, která ze všeho nejvíce na světě touží provdat svých pět dcer. Jednou z nich je i Elisabeth, mladá, inteligentní a temperamentní žena, která eventuálně přijde do styku s panem Darcym. A i přestože ho zprvu považuje za náležitě arogantního a povrchního, nakonec se s ním přece jenom sblíží.

Co se různých adaptací týče, jednou z nejstarších je film z roku 1940, který natočil Robert Z. Leonard. Ze seriálových adaptací bude bezesporu nejznámější verze od BBC z roku 1995, ve které se v hlavních rolích Elisabeth a pana Darcyho představili Jennifer Ehle a Colin Firth. A samozřejmě nesmíme zapomenout na tu vůbec nejznámější adaptaci, kterou je snímek z roku 2005 od Joa Wrighta. V té se předních dvou rolí zas zhostili Keira Knightley a Matthew Macfadyen.  

Pro verzi od Netflixu zatím na palubě žádné herce nemáme. To by se ale mohlo rychle změnit poté, co dá streamovací platforma projektu zelenou. Hodí se také připomenout, že ve výrobě je i nová filmová adaptace slavného románu Na Větrné hůrce