V půlce léta jsme se dozvěděli, že filmařka a herečka Emerald Fennell (Nadějná mladá žena) připravuje novou filmovou adaptaci slavného a velice hezkého románu Na Větrné hůrce od spisovatelky Emily Jane Brontëové. Server Deadline nyní hlásí, že chystaná adaptace nabrala na palubu hlavní dva herce, jmenovitě se k projektu připojili Margot Robbie a Jacob Elordi.

Australanka Margot Robbie je v Hollywoodu momentálně jednou z největších hvězd, pořádně na sebe upoutala pozornost ve snímku Vlk z Wall Street (2013) od Martina Scorseseho, po němž následovaly filmy jako Sebevražedný oddíl (2016), Já, Tonya (2017) a Tentokrát v Hollywoodu (2019). A samozřejmě nesmíme zapomenout na loňskou Barbie (2023). V chystané adaptaci ztvární Kateřinu Earnshaw.

Jacob Elordi je především hvězdou seriálu Euforie (2019), ovšem cizí mu samozřejmě nejsou ani filmové role. Loni si například zahrál Elvise Presleyho v dramatu Priscilla (2023), dále se objevil i ve snímku Saltburn (2023), který Emerald Fennell natočila také. V chystané adaptaci ztvární Heathcliffa

Margot Robbie jakožto Kateřina mi osobně přijde jako velice fajn volba, u Elordiho v roli Heathcliffa už jsem trochu nejistý, ale třeba příjemně překvapí.

Děj původní předlohy čtenáře zavede na severoanglické panství jménem Větrná hůrka, na kterou starý Earnshaw, otec Hindleyho a Kateřiny, jednoho dne přivede malého opuštěného chlapce, jemuž dali jméno Heathcliff. A zatímco mezi ním a Hindleym vznikne otevřeně nepřátelský vztah, s Kateřinou se nejenom spřátelí, ale následně se do ni i zakouká.

Kateřina se však o nějaký čas později rozhodne provdat se za Edgara Lintona, ovšem navzdory tomu, že ve skutečnosti milovala Heathcliffa. Ten se však cítil natolik zrazen, že na několik let zcela zmizel. Poté se vrátil jako charismatický gentleman, nicméně ne se zcela dobrými úmysly. Natáčení začne ve Velké Británii někdy během příštího roku. 

Emerald Fennell se postará jak o scénář, tak i o režii. Na světě už máme hned několik filmových adaptací, asi tou nejznámější je snímek Bouřlivé výšiny (1992) od Petera Kosminskyho, kde se v hlavních rolích objevili Juliette Binoche a Ralph Fiennes. Datum premiéry zatím neznáme.

A znovu doporučuji dát původní předloze šanci, je to fakt moc pěkné počtení.