Zaklínač je dnes především díky videohrám od polského studia CD Projekt RED pojem známý po celém světě a stálice fantasy žánru, která pravidelně proniká do mnoha odvětví zábavního průmyslu. I když je tomu ale těžké uvěřit, byly časy, kdy se příběhy zaklínače Geralta z Rivie, jež vytvořil spisovatel Andrzej Sapkowski, vyskytovaly jen na papíře. Nemyslíme ale jen nutně povídky a románovou ságu, protože už v letech 1993 až 1995 v Polsku vycházely komiksové adaptace Sapkowského děl. A světe div se, právě ty se příští rok vrátí.

Komiksové nakladatelství Dark Horse Comics oznámilo další svéráznou spolupráci s CD Projektem RED, z níž vzejde první anglické vydání šesti polských zaklínačských komiksů, které z větší části adaptují původní povídky. O jejich scénář, jenž vychází z původních děl, podkladů i letmých náčrtků Andrzeje Sapkowského, se přitom kdysi postaral Maciej Parowski, zatímco grafickou podobu zajistil Boguslaw Polch. Ten má na svědomí i kresby na obálkách sešitových vydání Sapkowského zaklínačských příběhů.

Nové vydání komiksů Zaklínače se na pultech zahraničních obchodů objeví 19. března/marca 2025 pod názvem The Witcher: Classic Collection. Dle tiskové zprávy máme očekávat brožovaný svazek o 296 stranách, který se bude prodávat za doporučenou cenu 29,99 amerických dolarů. Takže nepůjde o úplně levnou srandu.

Jako vždy se přitom nabízí otázka, jak to bude s případným českým vydáním. S výjimkou některých kolekcí a krátkých jednorázovek dosud nakladatelství Crew vydalo téměř všechno od Dark Horse, co má na sobě značku Zaklínač. Ale komiksy, na něž se slavný komiksový gigant zaměřil tentokrát, už u nás vyšly, a to krátce po vydání polských originálů, byť v neoficiálním překladu. A pokud nás Google neklame, nevyšly všechny.

Čeští čtenáři se s jistotou mohli setkat s komiksy Cesta bez návratu, Geralt, Menší zlo a Poslední přání, které adaptují stejnojmenné povídky. Jestli někdo někdy přeložil také komiksy, které nově dostaly anglické názvy The Betrayal a The Bounds of Reason, tak je nejspíš odvál čas. V každém případě jsme zvědaví, jestli se bude na existující české překlady jednotlivých komiksových příběhů brát ohled a obecně jak snahy nakladatelství Crew dopadnou tentokrát, tedy pokud vůbec o Classic Collection projeví zájem.

Třeba si nakonec vystačí s dalšími aktuálními komiksovými adaptacemi Sapkowského povídek. Kolekce Zaklínač: Zrnko pravdy / Menší zlo se u nás podle všeho prodávala dost dobře, a co je hlavní, Dark Horse na začátek roku 2025 chystá komiks s názvem Andrzej Sapkowski's the Witcher: The Edge of the World. Pod ním jsou podepsáni Magdalena Salik (scénář vycházející z povídky Konec světa od Andrzeje Sapkowského), Tommaso Bennato (kresby), Chris O'Halloran (barvy) a Hassan Otsmane-Elhaou (písmo). Troufáme si říct, že minimálně v tomto případě s českým vydáním můžeme počítat, i když si Crew určitě opět počká na nějakou další komiksovou adaptaci zaklínačských povídek, načež The Edge of the World vydá spolu s ní. Ale necháme se překvapit.