Ve Fear Street to žije! První díl hororové trilogie vyšel již minulý pátek a dnes ho doprovází nově vydaný díl druhý, který ale chronologicky předchází jedničce. Ta je zasazená do roku 1994 a děj se odehrává v městečku Shadyside, které má za sebou děsivou historii. Pro ty z vás, kteří ještě váhají, jestli dát prvnímu dílu šanci, si Netflix připravil pětiminutovou ukázku, která kopíruje úplný začátek filmu.

Co v ní můžeme vidět? Rozhodně easter egg knih od R.L. Stine, z nichž Fear Street vychází. U nás tyto brakové horory můžeme znát pod názvem Stopy Hrůzy. A já jsem například u těchto knih strávil podstatnou část svého čtenářského mládí, byť se rozhodně nejedná o revoluční hororová díla.

Už ze samotné ukázky však můžeme vidět, kde autoři brali inspiraci. První, co většinu lidí nejspíše napadne při celkové atmosféře úvodu, je populární netflixovský seriál Stranger Things. Pro fanoušky seriálu může být Fear Street jakousi výplní při čekání na čtvrtou sérii, která se nyní prochází produkční dřinou. Nicméně je zde také od prvních minut jasně patrná inspirace jiným slasher hororem a to Vřískotem. Působí tak především zabiják, který stíhá mladou prodavačku knih po zavřeném nákupním středisku. I když… prvních pár vteřin sem měl pocit, že nesleduji strašlivého zabijáka a lá Vřískot, ale spíše jeho povedenou parodii z filmu Scary Movie. Sám nedokážu odhadnout, jestli to byl úmysl, nebo neumění herce schovaného za maskou.

Ono i prostředí ukázky je takové typické pro devadesátkové horory. Nákupní středisko, které zavírá a halloween v plném proudu. Klišé z toho smrdí na sto honů. Ale myslím si, že to nemusí být na škodu, protože film inspiraci z různých dnes již legendárních hororů nepopírá a fanoušky nostalgie v posledních letech více než láká. Mně osobně se atmosféra opuštěného obchoďáku, osvětlená skrze strašidelná svítidla doprovázená devadesátkovým synťákem, moc líbí. 

První díl sem zatím neviděl, ale samotná ukázka, hrající na nostalgickou strunu, mi přišla natolik zajímavá, že Fear Streetu rozhodně šanci dám. Druhý díl, který se retrospektivně vrací do roku 1978 vychází již dnes (9. července) a čarodějnické finále z roku 1666 o týden později. A co vy? Vypravíte se do Shadyside odhalit tajemství Fear Street?