Pomocí umělé inteligence může reklamní společnost Mirriad vkládat ukázky produktů přímo do filmu. Umělá inteligence automaticky analyzuje scény z libovolného filmu nebo seriálu, aby našla prostor pro umístění nové reklamy. A samozřejmě takovým způsobem, aby to netrénovaný divák nepoznal. Technologie má schopnost pracovat retrospektivně. To může vést k tomu, že ve filmu, který jste viděli mnohokrát, můžete objevit moderní reklamu, která do filmu nezapadá.

Není ani nutné, aby dva uživatelé viděli stejnou reklamu. Může se totiž dynamicky měnit podle internetového vyhledávání uživatele. Program dokáže pracovat v reálném čase či jednotkách milisekund. Mirriad se dříve zabýval speciálními efekty pro hollywoodské filmy, a využívá svoje znalosti, aby reklamy i ve starších filmech vypadaly co nejrealističtěji. Mirriad si vkládání reklam vyzkoušel už v Číně, kde jejich práci vidělo 100 miliónů diváků domácí alternativy Youtube, Tencent Video. Společnost taktéž pracovala se Samsungem či další Youtube alternativou, Youku vlastněnou aukčním portálem Alibaba.

„Tato technologie dokáže „číst“ obraz, chápe hloubku, pohyb strukturu, cokoli,“ řekl šéf Mirriad Stephan Beringer pro BBC. Filmový fanoušci i právníci jsou však k této technologii skeptičtí. Autorská práva by v takovýchto případech mohla být velmi složitá. Například není jasné, jestli by si inzerenti museli film koupit, než s ním budou moci manipulovat. Filmovým fanouškům zase vadí narušení tvůrčího záměru.

Product placement není v Hollywoodu žádnou novinkou, tento fenomén se v televizi a filmech objevuje již od 50. let. Bylo by to však poprvé, kdy by se reklamy zobrazovaly personalizovaně. Technologie Mirriad se však neomezuje pouze na filmy a seriály, ale téměř na každé audiovizuální dílo, které si můžete představit. Příhodné jsou sportovní přenosy nebo starší hudební klipy.

Přečtěte si také: Ubisoft pozastavuje své reklamy na X. A není jediný

V Americe byla technologie zatím použitá v seriálu Taková moderní rodinka. Má však moc velký potenciál na to, aby upadla v zapomnění. Určitě o ní budeme slyšet stále častěji.