Co by se asi stalo, kdyby v naší realitě někdo dokázal nějakým způsobem ovládat gravitaci na Zemi? A tím nepočítáme trenažér stavu beztíže. Byl by to opěvovaný vědecký pokrok, nebo by to zvedlo i nějakou vlnu kritiky, jako většina vědeckých objevů? To asi nikdo nedokáže určit.

S podobným tématem a otázkou přichází nový sci-fi thriller Gravitace od amerického autora Daniela Suareze, od kterého můžete znát úspěšný technothriller Daemon. V Americe se Gravitace stala The New York Times bestsellerem. V roce 2015 si za ní autor odnesl cenu v Prometheus Award, která vyhlašuje nejlepší scifi autory a knihy každý rok.

Již podle názvu asi tušíte, že se kniha věnuje gravitaci. Fyzik Jon Grady totiž se svým týmem vynalezne zařízení, které dokáže odrážet gravitaci. Jedná se tedy o skutečně skvělý objev, který by vyvolal revoluci na poli fyzikálních věd a změnil budoucnost celého světa.

Nikdo se však ve skutečnosti uznání nedočká, protože do laboratoře přijede organizace BTC, vynález zkonfiskují, laboratoř obsadí a vše uzavřou. To vše z jednoho prostého důvodu, potlačit pravdu před veřejností, kvůli zabránění nepokojům. Grady dostane nabídku práce pro BTC, ale tu odmítne. Jeho budoucností je tedy pobyt ve velice moderní věznici pro neprávem odsouzené, jemu podobné intelektuály. Všichni tito vědci jsou jedinou nadějí pro zničení této podivné organizace. Jediný poznatek, který o nich vědí, je ten, že technologicky jsou minimálně půl století před nimi.

Kniha Gravitace je již teď k dostání na eshopu albatrosmedia.cz. Reálným vydavatelem je nakladatelství XYZ, které patří do mediální skupiny Albatros Media. Pokud patříte mezi slovenské čtenáře a máte raději tradičnější sci-fi, minulý týden vyšlo ve slovenském jazyce dlouho očekávané nové vydání Nadácie 1 (Nadace) od Isaaca Asimova.