Už za pár týdnů vstoupí do kin další díl ze slavné série Hunger Games, jenž tentokrát ponese podtitul Balada o ptácích a hadech. Tentokrát se však bude jednat o prequel, který se bude odehrávat 64 let před událostmi prvního dílu. Podle predikcí s posledních dní to ale vypadá, že snímek nebude mít příliš dobré tržby, některé servery dokonce uvádějí, že chystaný prequel by mohl z komerčního hlediska dopadnout ze všech dílů nejhůře. Jistá naděje na úspěch tu ale možná přece jenom je.

Server Variety informoval o tom, že tvůrcům se podařilo dohodnout s momentálně stávkující organizací SAG-AFTRA, díky čemuž mohou herci snímek ještě před premiérou propagovat. Není známo, jak se vlastně podařilo tvůrcům onu výjimku vybojovat, obzvlášť jen několik týdnů před premiérou, pro následné tržby by to ale mohl být opravdu velký plus. 

Kvůli stávce herců totiž nemohou mnohé filmové a seriálové hvězdy nejenom nic natáčet, ale ani se nemůžou podílet na propagaci. A to je pro mnohá studia velice podstatná věc, protože to mnohdy ovlivní i samotný box office.

Jistě, začít s herci propagovat film takhle krátce před premiérou může být už zbytečné, ale pokud to opravdu alespoň trochu zlepší tržby, u nichž se v tomto případě předpokládá, že nebudou patřit k nejlepším, tak to lze pochopit. Snímek údajně stál 100 milionů dolarů, což je v rámci celé série druhý nejlevnější titul. Méně měl jenom první díl z roku 2012, jehož rozpočet činil 78 milionů. Všechny předchozí díly si sice vedly v kinech skvěle, ale nyní zde máme po několikaleté přestávce prequel, ve kterém se navíc už nenachází Jennifer Lawrence.

Budeme ale každopádně tvůrcům držet palce, aby se snímek v kinech alespoň zaplatil. Herci jako Rachel Zegler, Tom Blyth, Viola Davis, Peter Dinklage a Hunter Schafer se tak díky dohodě budou moci například zúčastnit premiéry v Berlíně a Londýně, stejně tak by se měli objevit i na setkání s fanoušky v Los Angeles. 

Jednou z hlavních postav příběhu se stane osmnáctiletý Coriolanus Snow (Tom Blyth), budoucí prezident Panemu, který dostane za úkol stát se mentorem mladé dívky jménem Lucy Gray Baird (Rachel Zagler). Ta se tak stává splátkyní z Okrsku 12, která se bude muset zúčastnit nadcházejícího desátého ročníku Hladových her.

O režii se opět postará Francis Lawrence, který z původní série natočil obě dvě části Síly vzdoru (2014 a 2015) a Vražednou pomstu (2013). Ten také prohlásil, že snímek bude z velké části milostným příběhem, ovšem nebudeme ochuzeni také o nějakou tu akci a napětí.

Scénář zas zpracoval oscarový Michael Arndt, který je za Vražednou pomstu zodpovědný také.

Oficiální premiéra je stanovená na 16. 11. 2023.