Disneyland je už desítky let vnímán jako vysněná destinace mnoha dětí i dospělých, ale ne všechno související s Disneyho parky zažívá úspěch. Své o tom ví projekt Galactic Starcruiser, zvláštní hotel na území Disney World Resortu v americkém Orlandu, který měl každému návštěvníkovi nabídnout možnost zúčastnit se dvoudenní plavby luxusního hvězdného křižníku Halcyon v univerzu Star Wars.

marketing, který lákal na otevření hotelu v průběhu března/marca 2022, dopadl poměrně nešťastně. Videa ukazující interiér hotelu a lákající na příběh, jehož se mohou (nebo spíš musí) návštěvníci zúčastnit, sklidila velmi negativní reakce od mnoha fanoušků. Velký podíl na těchto ohlasech má nepochybně fakt, že onen příběh je zasazený do doby filmových sequelů Star Wars, přesněji do období mezi osmou a devátou epizodu. Ale ani prezentovaný design některých místností nebo výkon herců nevyvolával kdovíjaké nadšení.

Taktéž představa, že vás někdo na 48 hodin zavře do stísněných, uměle vytvořených prostor hvězdného křižníku, kde je i výhled z oken zcela umělý, je něco, co rozhodně není pro každého. Zdaleka největší zabiják je ale nepochybně cena. Víkend na palubě Halcyonu vyjde jednotlivce zhruba na 1200 amerických dolarů, takže návštěva celé rodiny znamená útratu téměř 6000 dolarů. Galactic Starcruiser tak velmi záhy po oznámení cenové politiky navždy získal nálepku zážitku pro hrstku vyvolených, který si běžný smrtelník nemůže dost dobře dovolit. A pokud může, měl by nejspíš zvážit, jestli je zrovna tohle vhodný způsob, jak utratit tolik peněz.

S ohledem na to všechno nejspíš nepřekvapí, že provozovatelé Galactic Starcruiseru se rozhodli ukončit službu Halcyonu. Hotel ze světa Star Wars se naposledy otevře návštěvníkům v průběhu letošního září/septembra, takže bude uzavřen už po necelých dvou letech provozu.

„Star Wars: Galactic Starcruiser je jeden z našich nejvíce kreativních projektů vůbec a byl chválen našimi hosty a oceňován za to, že nasadil novou laťku inovace a imerzivní zábavy. Tento prémiový, luxusní zážitek nám dal příležitost vyzkoušet nové věci na menším prostoru 100 místností a během našich příprav na poslední plavbu vezmeme, co jsme se naučili, abychom vytvořili budoucí zážitky, které mohou dosáhnout k většímu množství našich hostů a fanoušků.“ Tak zní oficiální vyjádření zástupce Disneyho parků, na něž upozornil například server The Hollywood Reporter.

Jak se zdá, zodpovědní lidé si uvědomili, že to chce cenově dostupnější zážitek. Navíc můžeme polemizovat nad tou chválou ze strany hostů. Protože máme takový pocit, že když už dáte tisíce dolarů za víkend v interiéru hvězdného křižníku, raději sami sebe přesvědčíte, že to byla ta nejúžasnější věc na světě. I kdyby vám někdo po celou dobu pobytu každých pět minut připomínal, že vyhrajete záchranou toho, co milujete, ne bojem s tím, co nesnášíte.

Faktem nicméně zůstává, že Galactic Starcruiser je unikátní a svým způsobem inovativní počin. Během pobytu se kupříkladu můžete postavit na stranu Odboje i Prvního řádu, s využitím mobilní aplikace lze plnit různé úkoly a tu a tam narazíte na palubě Halcyonu i na známé postavy. Tudíž není problém třeba chudáka Chewbaccu naprášit agentům Prvního řádu. Jen si zkrátka něco takového naprostá většina lidí na této planetě nemohla realisticky vzato dovolit.

Halcyon tudíž přežije jen v různých příbězích ze světa Star Wars, do nichž proniknul v souvislosti s otevřením samotného hotelu. Křižník s bohatou historií se dočkal třeba vlastní komiksové série, sehrál určitou roli v dramatickém finále první fáze knih a komiksů z éry vrcholné Republiky a velký prostor dostal také v loňském románu Star Wars: The Princess and the Scoundrel od autorky Beth Ravis, která se zaměřila na líbánky princezny Leiy a Hana Sola. Jedině díky těmto projektům mohl Halcyon poznat opravdu každý, komu se kvůli víkendu v předaleké galaxii nechtělo vykrádat banku.