Pokud je nějaký Disneyho animák, jenž se od ostatních liší svými temnými a dospěláckými aspekty, které v ostatních animovaných filmech většinou nenajdete, tak je to určitě Zvoník u Matky Boží (1996). Ovšem jelikož se stále jedná o jednu z klasik, tak je jasné, že i kreslené dobrodružství hrbatého Quasimoda bude chtít Disney převést do hrané podoby.

Zdá se, ale že práce na live-action remaku neprobíhají tak hladce. Pro server ComicBook.com to potvrdil legendární skladatel Alan Menken, který pro původní animák složil naprosto fantastický a řádně epický soundtrack. Vrátit by se měl i k chystanému remaku, nicméně se podle jeho slov zdá, že v nejbližších letech se ho asi nedočkáme. Když byl Menken během rozhovoru pro uvedený server dotázán, zda se s hraným Zvoníkem stále počítá, skladatel prohlásil následující:

,,Nemám nejmenší tušení. Tenhle film je oříšek, protože příběh Zvoníka obsahuje mnoho skutečných závažných témat, která jsou důležitá a měla by být prozkoumána, aby se o nich mohlo více mluvit. Musí však existovat nějaká shoda v tom, jak s těmito tématy naložit. Uděláme Zvoníka bez písně Hellfire? Nemyslím si. Takže prozatím se to nachází v limbu.“

Menken dále uvedl, že s hraným remakem Herkula by ale mělo být vše na dobré cestě, sám toho ale o něm moc neví. Místo toho se připravuje na show Herkula na Broadwayi, na kterou se skladatel velice těší. 

Když se ale vrátíme zpátky ke Zvoníkovi, nabízí se otázka, která závažná témata měl vlastně Menken na mysli. Jak již bylo řečeno, Zvoník u Matky Boží je v určitých ohledech mnohem temnější a dospělejší disneyovka. Jedním z hlavních důvodů je například čirá sexuální touha soudce Frolla, hlavního záporáka příběhu, po krásné Esmeraldě.

Například ve Frollově záporácké písni Hellfire, o které Menken mluvil a která patří mezi jeho nejlepší a nejpůsobivější díla vůbec, fanatický soudce v podstatě zpívá o tom, že pokud mu Esmeralda nevleze do postele, tak ji nechá upálit. Nemluvě také o tom, že film obsahuje scény jako smrt matky, mučení a ponižování Quasimoda po korunovaci na krále bláznů a málem i utopení novorozeněte.

Menken mohl mít také na mysli téma předsudků a nenávisti vůči menšinám, v případě Zvoníka vůči Romům, které chtěl Frollo v Paříži ideálně do jednoho zlikvidovat. Necháme se každopádně překvapit, zda se nakonec projekt skutečně odlepí od země. Skladatel má ale pravdu. Hellfire prostě nesmí chybět! 

Disney pokračuje s nadílkou hraných remaků svých animovaných klasik i letos. Na konci minulého měsíce na Disney+ premiéroval snímek Peter Pan a Wendy, který se od diváků dočkal poměrně dost velkého hejtu. Něco podobného se vší pravděpodobností čeká i nadcházející Malou mořskou vílu, kterou Disney pro změnu pošle rovnou do kin.

V budoucnu se kromě Herkula a (možná) Zvoníka dočkáme ještě remaku animáků jako Lilo & Stitch (2002), Sněhurka a sedm trpaslíků (1937), Aristokočky (1970) a Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa (2016).