Už jen pět dnů a bude dostupný první díl první řady The Last of Us na HBO Max. Vybraní zahraniční novináři měli možnost se na všechny díly první série adaptace známé PlayStation hry podívat předčasně a přinášejí své recenze.

Z nich vyplývá, že jde o velmi zdařilou adaptaci. Podle novinářů se téměř 1:1 drží hry od studia Naughty Dog, dokonce využívá i některé dialogy. Naopak jiné zápletky byly pozměněny, případně rozšířeny. Kupříkladu se dozvíme více o příběhu postav, které jsme ve hře sotva minuli. Když se seriál odkloní od dějové linie hry, tak to má dělat z důvodu toho, aby zlepšil příběh. A to se mu má dařit.

Pokud máte strach o výkon hlavních hrdinů, tak Pedro Pascal a Bella Ramsey měli role Joela a Ellie zvládnout skvěle. Vyzdvihován je také příběh a celková uživatelská přívětivost pro ty, kteří neznají původní hru. Neil Druckmann a Craig Mazin (tvůrce miniseriálu Černobyl) měli vzít nezapomenutelný příběh, obohatit ho a dát mu ještě větší smysl, což mělo umožnit, aby se divák více vžil mezi postavy a jejich svět.

Co se týče násilí, tak je ho skutečně méně. Respektive, seriál se více zaměřuje na ukázání důsledku násilí než na násilí samotné. Ve výše zmíněných názorech se shodují redaktoři magazínů IGN, GameSpot a BBC.

Teď k těm horším věcem. Podle serveru Variety by mohl být vztah mezi Joelem a Ellie lepší. Občas se má zdát, že vzhledem k tomu, co se kolem jejich vztahu děje, tak je strnulý. Je to údajně jako ve hře, kdy se od hráčů očekává, že proběhnou rovnou lokací, aby se dostali k dalšímu cíli.

Redaktor Polygonu považuje adaptaci příběhu ze hry spíše za nevýhodu, nepovažuje totiž příběh The Last of Us za nejsilnější stránku autorů z Naughty Dog. Dle něj spočívá síla hry v interaktivitě a vyvolání výčitek svědomí při zabití nepřátel. V seriálu tyhle zážitky údajně nejsou a kvůli tomu jde jen o další z mnoha příběhů v pustině zaplavené zombíky.

Postupně se má zrychlovat tempo v brutalitě a stupňovat počet mrtvých natolik, že ztrácí jakýkoli smysl. Redaktor The Hollywood Reporteru vyčítá zejména to, co se děje v osmé epizodě a dále. Potřeboval by prý prostor k nadechnutí. Styl má připomínat spíše videohru než vysokorozpočtovou televizní produkci. Kdyby tohle tvůrci vylepšili, získalo by The Last of Us novou hloubku a nenabídlo by jen upřímný, i když povrchní přístup k vykreslení temných i světlých stránek lidské povahy. I přes tyhle výčitky uvádí, že autoři odvedli skvělou práci.

Těšíte se na The Last of Us? Premiéra bude 16. 1. 2023 na HBO Max. První řada bude mít 9 dílů a potvrzeny jsou nejen české titulky, ale i český dabing. HBO si od seriálu hodně slibuje a chce z něj mít nový hit po seriálu Hra o trůny.