Každý seriál jednoho dne skončí. Ale existují i takové kousky, u kterých si to lze jen těžko představit. Bezesporu mezi ně patří i legendární Simpsonovi (1989), kteří své fanoušky baví už celá desetiletí. Možná bychom ani moc nepřeháněli, kdybychom řekli, že konec Simpsonů by působil skoro stejně jako náhlé skonání dlouholetého přítele.

Slavný animovaný seriál má za sebou každopádně již 35 sezón. Premiéra prvního dílu 36. řady jménem Bart's Birthday však mnohé fanoušky zvedla ze židle. Tato meta epizoda totiž zprvu odhalila, že Simpsonovi končí. V rámci toho nás díl zavedl na slavnostní večer ve stylu hollywoodských akcí, kde animovaná verze slavného komika, moderátora a scenáristy Conana O’Briena uvedla, že Fox se rozhodl se Simpsony seknout a ukončit je. Do pravého spodního rohu navíc tvůrci umístili poznámku, že se jedná o ,,poslední díl Simpsonů“. 

O’Brien poté představil několik scén, které údajně měly být finální epizodou celého seriálu. Pak ale prozradil, že pro díl Bart's Birthday byla využita umělá inteligence jménem HackGPT, čímž vznikl scénář, který zahrnuje několik dramatických pokusů uzavřít děj seriálu, například zavření Vočkovy hospody a smrt pana Burnse.

Co si budeme podívat, rozhodně se pro mnohé jednalo o náležité překvápko, nicméně poté zas přišel slastný pocit úlevy. Epizoda Bart's Birthday ve skutečnosti žádným koncem celého seriálu není, jedná se pouze o unikátní a netradiční začátek nové sezóny, která dostala zelenou na začátku loňského roku. Na konci epizody si Bart, který je od začátku celého seriálu desetiletý, uvědomí, že mu bude 11 let. Nakonec ale odmítne sfouknout svíčky na dortu, Homer ho začne škrtit a vše se zase vrátí do normálu. 

Simpsonovi tak budou pokračovat. Podle showrunnera Matta Selmana měla epizoda zkoumat, co vlastně dělá dobré finále. V rámci toho byla umělá inteligence využita k tomu, aby napodobila ta největší klišé, co lze v závěrečných epizodách najít.

Epizoda pak končila závěrečnými titulky, které parodovaly finále známých seriálů jako M*A*S*H (1970), Rodina Sopránů (1999) a Perníkový táta (2008). Každopádně žádný strach, slavná žlutá rodinka se ještě do věčných lovišť nechystá.