I když současná situace není pro nakladatele příliš příznivá, nové knihy vychází stále ve velice hojném počtu. Jednou takovou, která rozhodně stojí za zmínku, je nový díl kultovního scifi Star Trek od britského autora Jamese Swallowa, který stojí za úspěšnou sérií Marc Dane (Nomád, Exil, Hacker). Tento román je šestým dílem ze série Star Trek Titan s podtitulem Syntéza, která v originále vyšla v roce 2009. Do českého jazyka dílo přeložil Jakub Marek. Kniha sleduje kapitána Rikera na jeho lodi USS Titan ještě před událostmi nového seriálu Star Trek: Picard.

Hvězdná loď Titan pod velením kapitána Williama Rikera stále pokračuje v průzkumu vesmíru, který má vést k objevení nového života a civilizací. Při stále větším oddálení od prostoru Federace narazí na neznámou prostorovou poruchu, takzvanou mělčinu, ve které přijdou o warpový pohon. Touto náhodou se loď Titan ocitne na vesmírném bojišti, na kterém zbyly pouze trosky a pozůstatky zničených lodí. Posádka se rozhodne pátrat po trosečnících, ale jediné, na co narazí, je podivná loď, která nejeví a nikdy nejevila známky života.

Podaří se jim však za účelem výzkumu vyjmout a zprovoznit počítačové jádro lodi, jež se nejeví jako obyčejný počítač, ale jako aktivní umělá inteligence. Tato UI se sama nazývá DruhoGen Modrobílý a patří do civilizace s názvem Strážci, kterou netvoří organičtí tvorové, ale pouze počítače. Tito Strážci byli naprogramováni pro boj proti takzvanému Ničiteli. Mocné destruktivní síle, jež je hrozbou pro generaci strojů. Kapitán Riker nabídne Strážcům pomoc. Ti však nedůvěřují organickým tvorům. Válka ale stále pokračuje a Ničitel je hrozbou i pro organické civilizace.

Syntéza již vyšla v českém jazyce pod nakladatelstvím Laser-books. Pokud patříte mezi fanoušky Star Treku a rádi čtete, určitě si na tento román udělejte čas. Pokud byste měli zájem o více Star Trek knih, na eshopu Knizniklub.cz stále probíhají slevy na knihy od nakladatelství Laser-books, které Star Trek romány v našich končinách vydává.