Přednedávnem byly zveřejněny veškeré nominace na Zlatou malinu, na jejímž slavnostním ceremoniálu budou oceněny ty nejhorší projekty uplynulého roku. To se ale samozřejmě týká nejenom filmů, ale i nejrůznějších herců, kteří si občas v případě výhry pro cenu dokonce přijdou sami. Pořadatelé těchto anti-Oscarů ale momentálně čelí velké kritice především na sociálních sítích. A to kvůli kategorii Nejhorší herečka.

V té se totiž mimo jiné nachází dvanáctiletá Ryan Kiera Armstrong, která si zahrála hlavní roli ve snímku Žhářka, filmové adaptaci stejnojmenné knihy od Stephena Kinga. Jelikož je známo, že děti většinou ještě nejsou kdovíjak skvělí herci, tak mnohým lidem připadá trapné a dehonestující, že byla pro tuto kategorii nominována teprve dvanáctiletá dívka. Níže se můžete podívat na twitterové příspěvky, které toto rozhodnutí kritizují. Jeden z nich zveřejnil také filmař Joe Russo, která nám brzy nadělí thriller The Locksmith. 

Co se týče samotné Žhářky, jednalo se kolosální neúspěch. Z rozpočtu 12 milionů dolarů snímek vydělal jen žalostných 15 milionů, navíc se na něj ze všech stran nabalovaly především negativní reakce jak od kritiků, tak i od diváků. Hlavní příběh pojednával o páru, který se zoufale snaží ukrýt svou dceru Charlie před hrozivou federální agenturou, jež chce využít dívčiny mocné schopnosti pyrokineze.

Je zatím otázkou, zda na onu kritiku pořadatelé malin nějakým způsobem zareagují. Je to ale vcelku možné, například minulý rok se rozhodli, že Bruce Willis dostane na Zlatých malinách svou vlastní kategorii, protože v roce 2021 hrál hned v celé řadě špatných filmů. Když ale vyšlo najevo, že herci byla diagnostikována afázie, která začala negativně ovlivňovat jeho herecké dovednosti, přičemž zároveň způsobila, že herec se musel odebrat do předčasného důchodu, pořadatelé se mu z úcty rozhodli cenu odebrat a za onen žertovný nápad se omluvili. Tak uvidíme, zda nějak zareagují i na tento případ. 

Zlaté maliny se budou každopádně rozdávat 11. 3. 2023. Nejvíce nominací má Blondýnka od Andrewa Dominika, přesněji v kategoriích Nejhorší film, nejhorší režisér, Nejhorší herec ve vedlejší roli, Nejhorší remake, rip-off nebo sequel, Nejhorší kombinace k vidění a Nejhorší scénář.

Měli by podle vás pořadatelé Zlatých malin odstranit dětskou herečku z nominace?