Sci-fi román Vzhůru k obloze od amerického autora Brandona Sandersona (Mistborn, Archiv Bouřné záře) byl velice úspěšným dílem se zajímavým příběhem a skvěle vypracovaným lore. Lidstvo si našlo nový azyl, novou obyvatelnou planetu Detritus, kterou kromě atmosféry obstupuje i suťový pás. Hvězdy se přes suťový pás objevují jen výjimečně, ale existují lidé, kteří je dokážou slyšet. Jedním z nich je dospívající dívka Spensa, která je ve společnosti opovržená. Její otec se prý v bitvě proti invazní armádě Krellů zachoval jako zbabělec. Její kariéra pilotky vesmírné stíhačky je tak ta tam. Ona se však nechce vzdát a chce zjistit, co je za pásem sutin. Chce také zjistit, jak to bylo s jejím otcem a kdo jsou ti záhadní Krellové. Aby zjistila, co se nachází ve vesmíru, musí naslouchat řeči hvězd.

Nakladatelství Talpress, které tuto knihu vydalo, má pro fanoušky velice dobrou zprávu. Na svém facebookovém profilu totiž oznámilo pokračování s názvem Výhled na hvězdy, které by se mělo objevit již brzy. Nový román vyjde nejdříve ve formě e-booku. Později ve fyzickém vydání v měkkých deskách. Na bližší informace si budeme muset počkat.

Nejoblíbenější český sci-fi a fantasy autor František Kotleta (Bratrstvo krve, SPAD, Perunova krev) vydal v roce 2019 upravené sbírkové vydání s názvem Poutník z Mohameda - Alláhův hněv. Jedná se o spojení dvou knih, které v roce 2009 a 2011 vyšly v časopisu Pevnost, tehdy pod pravým autorovým jménem Leoš Kyša. Obě dvě díla na sebe navazovala a odehrávala se ve světe, kde vesmír funguje pod nadvládou největších náboženství, které mezi sebou válčí. Největší část vesmíru je pod nadvládou muslimů. Do toho vstupuje pašerák alkoholu, pornografie a bývalý terorista Daniel Kalandra, kterému se v minulosti povedl husarský kousek při zničení největší muslimské lodi. Jeho schopnosti chce využít někdo daleko horší a on si nemůže dovolit říct ne.

Pokud se zde nachází lidé, kteří zatím tento titul nečetli a čekali na audioknihu, jejich čekání je u konce. Audiokniha právě vyšla na platformě audioteka.cz, kde si zdarma můžete poslechnout prvních 50 minut. Můžete očekávat téměř 20 hodin poslechu nabitého akcí. Knihou vás provede Martin Zahálka.

Nepříjemnou situaci právě zažilo nakladatelství Epocha. Jejich facebookový profil byl zablokován adminy této sociální síťe. Každý asi ví, jak pravidla na sociálních sítích občas nedávají smysl. Epocha totiž neudělala vůbec nic zlého. Dne 27. ledna (mezinárodní den památky obětí holokaustu) pouze zveřejnila na svém původním profilu fotku brány koncentračního tábora v Osvětimi, aby tak uctili památku obětí holokaustu. Bohužel se jim nepodařilo odvolat a Facebook nebral zřetel ani na datum, ve který byla fotka zveřejněna. Nakladatelství muselo tedy tuto absurdní situaci vyřešit založením nového profilu. Tato situace se jedná pouze originálního profilu Epocha, ne scifi a fantasy odnože Fantastická Epocha.