Společnost GameFreak, která stojí za všemi Pokémon videohrami, čelí novému úniku dat. I když nejde o první takovýto případ (a zřejmě ani ne poslední), veřejnost rozhodně zaujal a některé i pobouřil kvůli jedné konkrétní informaci. Útok byl totiž tentokrát veden pouze na jednoho zaměstnance. Zřejmě šlo o phishingový útok, který získal jeho přístupové údaje k serverům. Uniklo tak kolem jednoho terabajtu dat obsahující buildy několika her, včetně i prý hratelného buildu nadcházející Pokémon Legends: Z-A, reference na několik nadcházejících her 10 generace, různé nepoužité obrázky, návrhy a také texty. Více se můžete dozvědět v našem článku na Indianovi. My se teď totiž zastavíme u konkrétního Pokémona. A tím je Typhlosion.

Tento ohnivý Pokémon se poprvé objevil v roce 1999 ve hře Pokémon Gold and Silver. Díky leaku se ale na internet dostal nikdy nepoužitý text loru kolem tohohle Pokémona. Příběh se odehrává v dávných časech, když ještě lidé a Pokémoni žili odděleně. Kdysi dávno se tedy jakási holčička ztratila v lese, když hledala jídlo a dřevo pro svou rodinu. Objeví se tam ale jakýsi muž, který ji násilím odvleče do své jeskyně. Tam ji pak dlouhý čas drží zatímco on chodí do lesa schánět jídlo, přičemž každou noc se spolu ukládají na společné lože. Ano, přesně tak! Po nějakém čase začne tuto holku muž označovat za svou ženu a ta mu pak porodí dítě. Navíc se ukáže, že muž je ve skutečnosti Typhlosion, který dokáže měnit podobu. 

Typhlosiona nakonec najde dívčin otec, zabije ho a dceru s jejím synem přivede zpátky do vesnice. Ovšem protože její dítě je poločlověk, polo Pokémon, je ve vesnici vystaveno posmívání a šikaně. Ta dosáhne takových rozměrů, že dítě i jeho matka se plně ponoří do své zvířecí stránky a utečou do lesa, kde už zůstanou...

Temné jako naše světlá budoucnost, co? Abychom byli féroví, lore Pokémonů je plný temných a děsivých příběhů a faktů, například že lebka, kterou nosí Cubeone na hlavě, patří jeho matce. Nebo že někteří Pokémoni jsou doslova duchové a že komiksy o Pokémonech jsou v zásadě plné genocidy a mučení. Zdá se ale, že tenhle příběh byl přes čáru i u společnosti GameFreak, protože se ho rozhodla nezveřejnit. Na druhou stranu jde o jasnou inspiraci různými japonskými bájemi, kde se zvířata běžně dokázala měnit na lidi a dělat s nimi věci…

Rozhodně to také není první a určitě ne poslední kontroverze kolem Pokémonů. Měli jsme tu Jynx, která údajně stereotypně zobrazovala Afroameričany, nebo zakázanou epizodu televizního seriálu, jež způsobovala u dětí záchvaty. A také je tu epizoda, kde se James změnil na ženu a dostal obrovský výstřih. Nebo to jedno dítě, které se udusilo Pokeballem z BurgerKingu.

Holt Pokémoni byli prostě vždy trochu jinde. A pokud o nich chcete vědět víc, podívejte se na naše video o vzniku a loru těchto kapesních monster. Do komentářu nám napište, co si o tom celém myslíte vy. Sledujete ještě Pokémony? A hráli jste je někdy?