Už za měsíc a něco se dočkáme dlouho očekávaného pokračování slavné sci-fi trilogie, které ponese název Matrix: Resurrections. Děj tak bude navazovat na události předešlého dílu, přičemž se do něho vrátí staří známí z původní trilogie, jmenovitě Neo a Trinity, které opět ztvární Keanu Reeves a Carrie-Anne Moss. Může se zdát, že nadcházející film bude jen takovou hezkou jednohubkou, která udělá za celou sérií pořádnou tečku, ale zdá se, že studio Warner Bros. je více než ochotné nechat otevřená vrata nejen pro potenciální pátý díl, ale klidně i rovnou pro zcela novou trilogii. 

V rozhovoru pro Deadline Ann Sarnoff, šéfka studia Warner Bros., uvedla, že zcela původně považovali nadcházející Matrix snímek za reboot celé série. Což znamená, že výroba dalších dílů, které by celý matrixový svět ještě více prohloubily, je rozhodně možná. A to dokonce i v případě, kdyby si box office nadcházejícího dílu nevedl příliš dobře (což se se vší pravděpodobností nestane). Sarnoff uvedla, že všechno bude záležet na režisérce Laně Wachowski, která si Matrix: Resurrections vzala pod palec.

,,Pokud bude chtít Lana kdykoliv natočit další díl, jdeme do toho.“ 

Teď je ovšem otázkou, zda by něco takového byl vůbec dobrý nápad. Dojení známých značek totiž s sebou může přinést i citelné znechucení ze strany fanoušků, tudíž kdyby se Lana Wachowski opravdu rozhodla natočit novou trilogii, vstupovala by na velice tenký led. Problémy totiž měla i předchozí pokračování z trilogie původní. I přestože u nás nejsou díly Matrix Reloaded a Matrix Revolutions zas až tak špatně hodnocené, obecně je mnozí fanoušci považují za velice slabý odvar dílu prvního, jenž měl zkrátka určité unikátní kouzlo, které už obě pokračování nedokázala napodobit. Bylo by možná proto lepší, kdyby Matrix Resurrections sloužil jako samostatný film, ze kterého se nebude nic dalšího dojit. I v případě komerčního a kritického úspěchu by se to totiž ve výsledku mohlo obrátit proti němu. V kinech se filmu každopádně dočkáme 23. 12. 2021.