Talentovaní bratři Joel a Ethan Coenovi patří mezi scenáristické špičky, které se neštítí ani otěží režie. Společnými silami nám tak nadělili parádní snímky jako Millerova křižovatka (1990), Barton Fink (1991) a Big Lebowski (1998). Pak tu máme samozřejmě i filmy jako Fargo (1996) a Tahle země není pro starý (2007), za které získali Oscary.

Jejich posledním společným filmem byl povídkový western Balada o Busteru Scruggsovi (2018), ovšem následně se dvojce rozdělila. Ne snad, že by mezi nimi byl nějaký spor, zkrátka a dobře se zaměřili na své vlastní projekty, kterým chtěli vdechnout život.

Joel Coen tak v roce 2021 napsal a natočil snímek The Tragedy of Macbeth s Denzelem Washingtonem v hlavní roli, který zabojoval na Oscarech hned ve třech kategoriích.

U Ethana to chvilku vypadalo, že se na filmy úplně vykašle a zaměří se pouze na psaní divadelních her, ale posléze se nám rozhodl nadělit road movie komedii Drive-Away Dolls, které nedávní vyšel oficiální trailer. Nyní se ale zdá, že slavné duo se opět dává dohromady. 

Právě Ethan Coen v rozhovoru pro server Empire Magazine uvedl, že s bratrem opět spojil síly, aby se mohli společně vrhnout na zatím neznámý filmový projekt. Do detailů filmař nezabředl, ale vůbec by nás nepřekvapilo, kdyby se oba bráchové tradičně postarali jak o režii, tak i o scénář.

Otázkou nyní je, v jakém duchu se jejich příští snímek vlastně ponese. Oba bratři se humoru rozhodně neštítí, především tedy toho černého, ale zároveň nám umí nadělit i řádně vážnou podívanou, což dokazují snímky jako Zbytečná krutost (1984), Muž, který nebyl (2001) a již zmíněný skvost Tahle země není pro starý. Doufejme tedy, že v následujících měsících se dozvíme, co přesně pro nás vlastně oba bratři připravují. Rozhodně ale máme radost z toho, že spolu budou opět spolupracovat. 

Co se nadcházejícího filmu Drive-Away Dolls týče, hlavními protagonistkami se stanou Marian (Geraldine Viswanathan) a Jamie (Margaret Qualley). Zatímco divoká Jamie lituje toho, že se rozešla se svou přítelkyní, Marian se zas potřebuje trochu odvázat. V rámci toho se obě dvě rozhodnou, že se vydají na velkolepou cestu do Tallahassee na Floridě.

Snímku se v kinech dočkáme 21. 9. 2023.