Videohry s Indianou Jonesem to v minulosti často neměly lehké, ale snad žádnou hru nepotkal tak komplikovaný osud jako Indiana Jones and the Staff of Kings. Původně mělo jít o vzrušující, technologicky pokročilé dobrodružství určené pro PlayStation 3 a Xbox 360, postupem času ale padlo ve studiu LucasArts rozhodnutí k downgradu. Nakonec tudíž projekt dorazil na trh bez větších ovací v létě roku 2009, a to ve verzích pro PlayStation 2, PSP, Nintendo Wii a Nintendo DS. Knižní adaptace, která měla vyjít společně se hrou, to ale měla ještě těžší.

Indiana Jones and the Staff of Kings pochází z doby, kdy byly knižní adaptace her zcela běžné. V tomto případě ji napsal autor Rob MacGregor, jenž měl tehdy na svědomí už šest originálních knih, jejichž protagonistou byl Indiana Jones, a románové zpracování filmu Indiana Jones a Poslední křížová výprava. Kvůli komplikovanému vývoji herní předlohy a podle všeho i kvůli nedostatečnému zájmu redakce vydavatele Ballantine Books ale nakonec kniha nikdy oficiálně nevyšla, ačkoliv ji MacGregor dokončil, přičemž kvůli právním problémům ji nemohl zveřejnit ani sám autor. Proto byla považována za ztracenou.

V minulém roce se ale něco změnilo. Během roku 2022 totiž MacGregor nabídl posluchačům vlastního podcastu jednotlivé kapitoly knihy v audio podobě. A nyní je celá kniha konečně k dispozici v kompletní, původní, byť samozřejmě pouze digitální formě, a to zásluhou uživatele fóra TheRaider.net s přezdívkou ThrowMeTheWhip. Na jeho činnost upozornila třeba fanstránka The International House of Mojo, jež se zaměřuje na různé projekty spojené s LucasArts.

O knižní vydání románového zpracování hry Indiana Jones and the Staff of Kings se tak nakonec postarali sami fanoušci, kteří navíc přihodili novou kresbu zadní části obálky knihy a doslov Roba MacGregora. Ten vysvětluje, co se s titulem během let dělo. Díky tomu si ji může každý stáhnout zcela zdarma ve formátu ePub. Stačí vám tedy znalost angličtiny a libovolná čtečka nebo mobilní aplikace pro čtení digitálních knih a můžete si užít knihu, která se v podstatě ztratila před 15 lety, v úplné formě.

Knižní Indiana Jones and the Staff of Kings totiž opravdu není jen nějaký PDF soubor narychlo převedený do formátu ePub, ale plnohodnotná publikace s kompletní obálkou, funkčním obsahem a rozsahem přes 200 stran. Nebýt už zmíněného doslovu a upozornění v úvodu, člověk by nejspíš jen tak nepoznal, že se nejedná o oficiální, za jiných okolností placené vydání.

I když tedy herní předloha dávno zmizela v propadlišti dějin a dnes patří tak maximálně do muzea náročného vývoje s rozporuplným koncem, příběh knižní adaptace od Roba MacGregora nakonec skončil dobře. Možná že fanoušků, kteří budou díky stávající situaci skákat do stropu radostí, už moc nezbylo. Ale věříme, že minimálně pro zkrácení čekání na film Indiana Jones a nástroj osudu či na herního Indyho od Bethesdy a tvůrců novějších dílů série Wolfenstein ze studia MachineGames poslouží knižní Indiana Jones and the Staff of Kings víc než dobře.