Ještě loni to vypadalo, že na Oscara nominovaný režisér Luca Guadagnino zrežíruje novou filmovou adaptaci Pána much, slavného románu od britského spisovatele Williama Goldinga. Zdá se ale, že Guadagnino je příliš zaneprázdněn jinými projekty, na letošním filmovém festivalu v Benátkách třeba představil svůj nejnovější filmový kousek jménem Queer s Danielem Craigem.

Vypadá to ale, že se místo toho dočkáme adaptace seriálové, na kterou dohlíží BBC. V Malajsii tak nedávno konečně padla první klapka. Zároveň bylo odhaleno i obsazení, které se skládá převážně z nepříliš známých hereckých tváří.

V seriálu se nám proto představí David McKenna jako Čuňas, Winston Sawyers jako Ralph, Lox Pratt jako Jack, Isaac Talbut jako Simon, Thomas Connor jako Roger, Cornelius Brandreth jako Maurice, Tom Page-Turner jako Bill a Noah a Cassius Flemyngovi jako dvojčata Sam a Eric. 

Alegorický příběh původní předlohy z roku 1954 pojednává o chlapcích, kteří bez dospělých ztroskotají na opuštěném ostrově. Zde se pak pokoušejí vybudovat vlastní mikrospolečnost, která má sledovat demokratické principy, ale všechno nakonec půjde od desíti k pěti. Jejich plán katastrofálně selhává a vše spěje k barbarismu a násilí.

Vyšlo také najevo, že soundtrack k seriálu složí legendární Hans Zimmer, což může být pro některé překvapivé, protože slavný oscarový skladatel tvoří hudbu především pro filmy a dokumentární série. Rozhodně si ale nestěžujeme! 

Hlavním scenáristou se stal Jack Thorne, který psal pro seriál Jeho temné esence (2019), stejně tak i pro filmy jako (Ne)obyčejný kluk (2017), Enola Holmesová (2020) a její pokračování (2022). O režii jednotlivých epizod se má postarat Marc Munden (Sympatizant).

Zatím však není známo, kdy přesně se adaptace dočkáme.