Hrané předělávky slavných animovaných filmů se spojovaly především s Disneyho tvorbou, ovšem nyní se tento stále ještě neusmrcený trend dostal i ke slavné společnosti DreamWorks Animation.

Jak už dlouho víme, hraný remake dostane i populární animák Jak vycvičit draka (2010), mezi jehož hlavní tvůrce patří kanadský filmař Dean DeBlois. A právě ten skrze Instagram nedávno oznámil, že remake se konečně začal natáčet. Níže se můžete podívat na jeho příspěvek. Pokud bychom nepočítali jeho dokumentární tvorbu, tak se bude jednat o vůbec první hraný celovečerák, který DeBlois natočí, sám se postaral také o scénář. Jako producenti budou na výrobu snímku dohlížet Marc Platt a Adam Siegel. 

Zajímavé ale je, že ještě před několika lety DeBlois příliš velkým fanouškem hraných předělávek slavných animáků nebyl. V roce 2020 pro server Variety například uvedl, že takové remaky svým způsobem naznačují, jako kdyby animovaná verze byla oproti drahému a nablýskanému hranému filmu podřadnější formou umění. Nyní je ale evidentně více než ochotný jeden takový remake natočit. Tak se necháme překvapit, zda původní animované sérii nebude dělat ostudu.

Dočkat bychom se každopádně měli stejného příběhu, který nám představil původní film z roku 2010. Hlavním hrdinou se opět stane mladý vikinský bojovník jménem Škyťák (Mason Thames), který se jednoho dne spřátelí se sympatickým drakem Bezzubkou, jehož druh je opředený legendami.

Co se zbytku obsazení týče, v roli vikinské válečnice Astrid se objeví Nico Parker (The Last of Us). Roli náčelníka Kliďase Velikána si v tentokrát v hrané podobě zopakuje Gerard Butler (Plane). A ještě tu máme také Tlamouna Sopťáka, jehož ztvární Nick Frost (Souboj s rodinou).

Oficiální premiéra je stanovená na 13. 6. 2025.