94. ročník udílení nejprestižnějších cen v oblasti filmu je opět zapleten do několika kontroverzí. Koncem února Akademie zaznamenala velmi rychlou zpětnou reakci po oznámení, že několik hlavních kategorií nebude na letošním ceremoniálu vysíláno. A nyní možná známe důvod tohoto šokujícího oznámení. Podle sloupkaře Scotta Feinberga z Hollywood Reporter se tak stalo kvůli výhružce od televizní společnosti ABC, která pohrozila zrušením vysílání Oscarů, pokud z něj nebude vyškrtnuto 12 kategorií.

Loňské televizní vysílání Oscarů totiž zaznamenalo rekordně nízkou sledovanost, jednalo se o pokles 58 % oproti roku předchozímu. Akademie tedy oznámila, že osm klíčových cen (jako je střih filmu, nejlepší hudba a zvuk) bude z živého vysílání odebráno ve prospěch klipových sestřihů nominovaných filmů.

Vzhledem k úspěšnosti pořadu není asi překvapením, že tyto změny jsou zavedeny, aby opět zvýšily sledovanost Oscarů. Vedení společnosti ABC totiž sdělilo, že je ochotné v nejkrajnějším případě zrušit celé televizní vysílání Oscarů. A to prostřednictvím klauzule v ABC a dohody Akademie o vysílacích právech show.

"Bylo nám řečeno, že budeme muset něco obětovat, jinak ztratíme celou show," řekl Feinbergovi jeden z guvernérů Akademie filmového umění.

Přečtěte si také: Co dalšího čeká na Cilliana Murphyho? Nový film od scenáristů sci-fi Na hraně zítřka

Proti těmto změnám se ohradilo mnoho klíčových osobností filmového průmyslu. A to včetně odcházející generální ředitelky Dawn Hudson, předsedkyně hudební pobočky Laury Karpmanové a ředitelky pobočky režisérů Avy DuVernay. Většina ostatních členů Akademie však s tímto rozhodnutím souhlasí, například Howard Cohen, spoluprezident společnosti Roadside Attractions:

„Jako účastník sedmi z posledních osmi ceremonií tvrdím, že se tento ceremoniál MUSÍ změnit, pokud chce pokračovat v komerčním vysílání. Pokud takto může dojít ke změně k lepšímu, tak těch pár lidí, kterým se to nelíbí, za to stojí. Posledních 15 let to šlo úzkou cestou, kterou řídili nezávislí producenti. Proč se ale obtěžovat být součástí vysílání ABC, když ignorujeme publikum, kterému se současná podoba nelíbí?"

Již 94. ročník předávání cen Akademie se bude vysílat v neděli 27. 3., pro Českou republiku a Slovensko je to 28. 3. ve 2:00.