Na torontském filmovém festivalu premiéroval snímek One Life, který by mohl potěšit především diváky z našich luhů a hájů. Film se totiž zaměří na Sira Nicholase Wintona, britského humanitárního pracovníka, který na konci 30. let zachránil 669 židovských dětí z Československa. Zachráněným dětem tak zajistil odjezd vlakem do Velké Británie, kde byly před narůstajícím zlem Hitlerova Německa v bezpečí.

Ve snímku ho ztvární dva herci, starší verze se ujme oscarový Anthony Hopkins, se kterým patrně zavítáme do období konce 80. let, a mladší verzi zas ztvární Johnny Flynn (Génius). S ním zavítáme do Prahy v době, kdy Wintonovi bylo 30 let. Dále se ve snímku představí také Helena Bonham Carter (Harry Potter a Fénixův řád), která si zahraje Wintonovu matku Babette. Venku už také máme oficiální trailer, na který se můžete podívat výše. 

Zajímavé je, že upoutávka začíná velice slavnou a dojemnou scénou z pořadu That's Life, jenž BBC odvysílala v roce 1988. Právě ten totiž Wintonův slavný čin představil celému světu. A samozřejmě se dočkáme i známé a dojemné sekvence, kdy se moderátorka zeptá: „Je v publiku někdo, kdo vděčí za svůj život Nicholasi Wintonovi?“

Podle traileru se zdá, že bychom se mohli těšit na milé osobností drama, které budou táhnout především herecké výkony a dojemný příběh, jenž vychází z opravdové historické události.

Snímek se natáčel na podzim roku 2022 ve Velké Británii a v Praze, přesněji na hlavním vlakovém nádraží, kde byly pro účely filmu vyvěšeny vlajky s hákovým křížem. To ovšem mělo nežádaný efekt v podobě hoaxu od některých našich (když to řekneme opravdu hodně slušně) ,,ne úplně informovaných“ spoluobčanů, kteří začali na sociálních sítích šířit lži o tom, že vlajky vyvěsili ukrajinští uprchlíci.

Snímek bude mimo jiné vycházet z knihy Není-li to nemožné: Životní příběh sira Nicholase Wintona, kterou napsala Wintonova dcera Barbara

O režii filmu se postaral James Hawes, který je známý především díky seriálové tvorbě. Natáčel epizody pro série jako Pán času (2005), Merlin (2008) a Penny Dreadful (2014). Scénář zpracovala Lucinda Coxon, která v minulosti napsala slavné filmy jako Neřízená střela (2010) a Dánská dívka (2015).

Dále se ve filmu představí herci jako Jonathan Pryce, Lena Olin, Romola Garai, Adrian Rawlins, Samantha Spiro, Marthe Keller, Alex Sharp, Ziggy Heath a Matilda Thorpe.

Snímek bude ve Velké Británii premiérovat na začátku příštího roku, o premiéře u nás však zatím informace nemáme.