Známý Disneyho animák Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa (v originále Moana), který vyšel v roce 2016, se dočká nejenom hrané předělávky, ale také plnohodnotného pokračování.

Disney se už pochlubil jak první fotkou, tak i kratičkým teaserem, který si můžete pustit níže. Poměrně překvapivé je ale datum premiéry. Zdá se totiž, že na druhý díl nebudeme muset čekat nijak zvlášť dlouho, protože premiéru má stanovenou na 27. 11. 2024. Navíc se nebude jednat o žádnou exkluzivitu na Disney+, pokračování by mělo zamířit rovnou do kin.

K režii je upsaný Dave Derrick Jr., který se podílel na tvorbě příběhů pro animáky jako Jak vycvičit draka (2010), Megamysl (2011) a Encanto (2021), pracoval i na prvním díle Odvážné Vaiany. O hudbu se postarají umělci jako Abigail Barlow, Emily Bear, Opetaia Foa'i a Mark Mancina. 

První díl vyprávěl o odvážné dospívající dívce (Auli'i Cravalho), která se musí vydat na dlouhou a nebezpečnou cestu, jejímž cílem je záchrana jejího lidu. Následně se tak setká s polobohem Mauim (Dwayne Johnson), který jí pomůže stát se schopnou mořeplavkyní.

Podle Disneyho se ve druhém díle vydá Vaiana, Maui a nová posádka námořníků na novou cestu poté, co hrdinka nečekaně zaslechne volání svých předků. Bude se tak muset vydat do dalekých, nebezpečných a ztracených vod Oceánie za dobrodružstvím, které se nebude podobat ničemu, čemu doposud čelila. 

Druhý díl Odvážné Vaiany měl původně být seriálem, ale generálního ředitele Boba Igera natolik uchvátily jeho ukázky, že ho nechal předělat na celovečerní podívanou. Podle Igera je Vaiana i nadále velice populární franšízou, v rámci čehož se už nemůže dočkat, až fanouškům představí další dobrodružství.

Disney se tak vrací zpět ke svým slavným animovaným a hlavně komerčně úspěšným značkám poté, co jeho novinky z předchozích let pohořely. Například animák Přání utržil z rozpočtu 200 milionů dolarů jen 244 mega, což je jedna velká katastrofa. Disney se proto hodlá vrátit i ke značkám jako Příběh hraček, Ledové království a Zootropolis