Zaklínač je minimálně od vydání videoherních adaptací velkou značkou v celé popkultuře. Tohoto fenoménu se pochopitelně chopily i deskové hry. Ovšem první počin nedopadl příliš úspěšně a mezi hráči deskovek si nezískal přílišnou oblibu. To ale tvůrce dalšího deskoherního počinu z tohoto univerza neodradilo a vytvořili hru Zaklínač: Starý svět, která již byla přijata mnohem pozitivněji. Případné zájemce pochopitelně potěší zpráva, že se hra dostala na pulty obchodů i v českém vydání. A to díky vydavatelství Blackfire.

Jak tomu u podobně znějících jmen bývá, tak i tato deskovka se dostala na světlo světa díky kickstarterové kampani. Požadovala pouhých 250 000 $ a vybrala 6 840 648 $. To je velmi úspěšná kampaň, která krom základní hry měla zaujmout i s pomocí mnohých rozšíření.

Jak název napovídá, jedná se nikoli o současnost, v níž se pohybují postavy ze ságy jako Geralt, Yennefer, Triss a Ciri, ale o dávnou minulost, kdy jednotlivé zaklínačské školy byly ještě na vrcholu. Z tohoto principu vychází i celý koncept hry. Každému z hráčů náleží nějaká z dostupných škol: Vlka, Gryfa, Medvěda, Kočky a Zmije. Ti se následně budou toulat po mapě a zíkávat trofeje za zabíjená monstra, případně i bojem s jinými zaklínači. Nashromáždění čtyř trofejí vede k výhře.

Jelikož jsou tedy monstra hlavním cílem hry, tak je pro zákazníky důležité si vybrat správnou variantu. Běžná retailová verze hry obsahuje pouze žetony. Ta deluxe verze je má doplněné o výraznější figurkové provedení, které zcela jistě více zaujmou a umožní lepší přehlednost. Fanoušky videoherní podoby karetního Gwentu jistě potěší velmi povědomá grafika, jež byla zdejším vyobrazeným monstrům vtisknuta.

Samotné kolo se skládá ze dvou fází. Hráči se nejprve pohybují po mapě a mohou provádět akce navštívených lokací. V druhé části kola dochází k možnému střetu, meditaci či průzkumu. Takto si hráči přehazují aktivitu, dokud jeden z nich nedosáhne vítězství.

Pro případný boj budou hráčům sloužit jak lektvary a vybavení, tak i vlastní úrovně, tudíž i vlastní rozvoje. To ovlivňuje mimo jiné i zisk karet, které jsou tím hlavním, s čím musí hráči operovat. Mohou sloužit jak k pohybu, tak i k boji. Jejich šikovným použitím a skládáním do různých komb mohou hráči v boji předvádět zajímavé kreace. Stavba balíčku, tudíž i příprava na střet s obzvlášť mocnými nestvůrami a protihráči, bude hrát významnou roli v každém rozhodovacím kroku.

Při boji s jiným zaklínačem se prostě brání sám napadený hráč. Ovšem monstrum svého hráče nemá. Proto se mu vytvoří odpovídající balíček a hraje za něj některý z protivníků. Tím lze předpokládat, že souboje nebudou úplně nudné a mechanické.

A aby se hráči cítili více jako v Zaklínači, tak jsou zde pochopitelně i různé morálně obtížné úkoly. Díky nim je samozřejmě možné získat zajímavé odměny.

Rozšíření, která jsou také v českém překladu dostupná, jsou Legendární lov, Mágové a Skellige. První rozšíření přidává mocné potvory a mění podmínku výhry právě na jejich zabití. Mágové rozšiřují hratelné postavy. Poslední je mapové rozšíření zvětšující mapu o mořské oblasti, tudíž je zde nutný pohyb po lodích.

Cena základní hry se pohybuje těsně pod 1 800 korun, přičemž jednotlivá rozšíření se s cenovkou dostanou ještě níže. Deluxe verze základní hry naopak vystoupá přibližně na dvojnásobek. Proto se může pro případné zájemce jednat o náročnou investici, která není pro každého. Ale dosavadní ohlasy mluví o tom, že by fanoušci měli takovou investici alespoň zvážit.

Pro fanoušky kosmetických rozšíření jsou k dostání i luxusnější kostky na kostkový poker, případně i kovové mince dodávající transakcím v libovolné deskovce jedinečný pocit.