Na začátku letošního léta jsme se dozvěděli, že spisovatelka Suzanne Collins, autorka knižní série Hunger Games, připravuje další knižní díl, který ponese název Sunrise on the Reaping. Na pultech knihkupectví by se měla objevit příští rok na jaře, přičemž studio Lionsgate zároveň oznámilo, že již chytá filmovou adaptaci, která vyjde v roce 2026. Nyní byl odhalen nejenom obal nové knihy, který si můžete prohlédnout níže, ale i bližší informace o samotném ději.

Už víme, že kniha se bude odehrávat 24 let před událostmi prvního knižního dílu. Příběh by měl začít ráno v den veřejného losování zvaném Sklizeň, během něhož se z každého kraje vybere jeden chlapec a jedna dívka, kteří se budou muset zúčastnit dalších Hladových her.

Nyní však přichází 50. ročník, což znamená, že se bude jednat o druhé čtvrtohry, tudíž celá událost bude krapet jiná a speciální. Hlavním hrdinou by se každopádně měl skutečně stát mladý Haymitch Abernathy, jehož ve filmových adaptacích ztvárnil Woody Harrelson. 

Na počest letošních druhých čtvrtoher bude vybrán dvojnásobný počet splátců. V Kraji 12 se Haymitch Abernathy o svých šancích snaží příliš nepřemýšlet. Záleží mu pouze na tom, aby mohl být na konci dne se svou dívkou, kterou miluje. Když se ale stane jedním ze splátců, začne mít pocit, že se mu hroutí všechny jeho sny. Musí proto opustit svou rodinu a lásku, aby mohl být převezen do Kapitolu ještě spolu s třemi dalšími splátci z Kraje 12. Mezi nimi je jeho mladá kamarádka, která je pro něho skoro jako sestra, pak obsedantní sázkař a nakonec ta nejvíce namyšlená dívka z okolí.

Jakmile Hry začnou, Haymitch si uvědomí, že mu není souzeno vyhrát. I tak je v něm ale něco, co chce bojovat. A chce, aby se zvuky onoho boje rozléhaly až za smrtící arénu. 

O režii následného filmu by se každopádně mohl opět postarat Francis Lawrence, který natočil všechny dosavadní filmové adaptace kromě prvního dílu, o nějž se postaral Gary Ross.

Nová kniha by měla každopádně vyjít 18. 3. 2025, film zas dorazí 20. 11. 2026, u nás to bude zřejmě od den dřív. Žádní herci zatím na palubě nejsou.