Letošní rok nám slavný režisér a scenárista Wes Anderson nadělí hned dva filmy. Tím prvním byl celovečerák Asteroid City, který vešel do kin před pár měsíci. Ovšem talentovaný filmař pro nás má připravenou ještě jednu unikátní podívanou. A znalce jeho filmografie asi nepřekvapí, že herecká skvadra se opět skládá ze samých známých a sympatických tváří.

Příští týden bude totiž na filmovém festivalu v Benátkách premiérovat jeho snímek Podivuhodný příběh Henryho Sugara. Po premiéře na festivalu poté snímek zamíří na Netflix, ovšem donedávna nebylo jisté, kdy to přesně bude. Původně se zdálo, že to bude v půlce října/októbra, ale nakonec to bude už o něco dřív. Snímek by se měl na Netflixu objevit již 27. 9. 2023. Což znamená, že v nejbližší době bychom se mohli dočkat i nějakého toho oficiálního traileru. 

Tentokrát však půjde o něco menší projekt, protože snímek nebude mít celovečerní stopáž. Podle všeho by totiž měl být jen 37-39 minut dlouhý. Vycházet bude každopádně podle knižní předlohy Podivuhodný příběh Henryho Sugara a jiné povídky z roku 1977, kterou napsal slavný britský romanopisec a povídkář Roald Dahl. Jeho dílo chtěl Anderson převést do filmové podoby už celá léta, snímek každopádně přirovnal ke svému kraťasu Hotel Chevalier (2007), jenž slouží jako první část k jeho celovečeráku Darjeeling s ručením omezeným (2007).

Nadcházející film by nám měl odvyprávět hned několik příběhů, ten hlavní by se měl zaměřit na titulního Henryho Sugara (Benedict Cumberbatch), jenž je schopný vidět skrz předměty a předpovídat budoucnost pomocí knihy, kterou ukradl. Celkově by nám kolekce příběhů, které nás zavedou na nejrůznější úžasná místa, měla také přiblížit, jak se vlastně Dahl stal spisovatelem.

Nebude to ostatně poprvé, co se Anderson rozhodl zadaptovat do filmové podoby jednu z Dahlových knih. V roce 2009 vydal animák Fantastický pan Lišák, jenž vychází podle předlohy, kterou Dahl napsal v roce 1970.

Jak již bylo řečeno, Podivuhodný příběh Henryho Sugara se bude moct chlubit skvělou hereckou partou. Kromě zmíněného Cumberbatche se ve snímku objeví také Ben Kingsley (Gándhí), Dev Patel (Zelený rytíř), Richard Ayoade (Ajťáci), Rupert Friend (Obi-Wan Kenobi) a Ralph Fiennes (Menu), který by si měl zahrát přímo Roalda Dahla.

Anderson se tradičně postaral jak o scénář, tak i o režii. A pokud jste náhodou ještě neviděli naši recenzi na Asteroid City, můžete to napravit níže.