Paramount se včera pochlubil novým trailerem na další díl legendární filmové série Mission: Impossiblle, který tentokrát ponese podtitul Odplata – První část. A jak se zdá, bude se jednat o začátek konce dlouhé cesty IMF agenta Ethana Hunta (Tom Cruise), protože podle všeho by měla první a druhá část, která vyjde za rok, jeho příběh definitivně uzavřít.

Režisér Christopher McQuarrie v nedávném rozhovoru pro Empire poodhalil další informace o tom, jak bude děj s Ethanem vlastně provázaný. Podle režiséra by měl film částečně zkoumat hrdinovu minulost ještě v dobách, kdy Ethan nepatřil k IMF. Tedy minulost, do které se žádný z předchozích filmů nikdy pořádně neponořil. Když totiž skočíme zpět v čase k prvnímu dílu z roku 1996, tak už tehdy byl Ethan zkušeným a schopným operativcem, který rozhodně nebyl žádný zelenáč. Co ale přecházelo jeho přijetí do IMF?

Inu, s tím by měl nějakým způsobem souviset hlavní záporák první a druhé části Odplaty jménem Gabriel, kterého si zahraje charismatický Esai Morales. 

Jeho obsazení totiž přimělo tvůrce trochu poupravit příběh. Zcela původně si totiž měl hlavního padoucha filmu zahrát sympatický Nicholas Hoult (Jak na věc, Renfield), ale jelikož se mu to křížilo s dalšími projekty v hereckém rozvrhu, nakonec musel od dalšího Mission: Impossible odkráčet. Zdá se ale, že Houltova verze padoucha se od té, kterou ztvárňuje Morales, hodně lišila, přičemž důvodem by mohl být věk. Tom Cruise jakožto šedesátník je skoro o třicet let starší než třiatřicetiletý Hoult, kdežto Moralesovi je také šedesát.

Moralesova verze padoucha tak byla upravena, aby sdílela tajemnou minulost s mladým Ethanem ještě v době, kdy nebyl součástí IMF. Důkaz toho, že se oba dva muži znají, je zřejmý i z nejnovějšího traileru. Obsazení Moralese tak dalo tvůrcům dobrou příležitost k tomu, aby zkoumali Ethana zase z trochu jiného úhlu pohledu. Podle serveru Empire se také zdá, „Ethan“ nemusí být hrdinovo pravé jméno.

A když už jsme u jmen, McQuarrie prozradil, že každičký detail příběhu je velice pečlivě promyšlen. S tím souvisí i záporákovo jméno „Gabriel“. Je snad možné, že se skutečně jedná o odkaz na archanděla, který lidem oznamuje boží vůli? A pokud ano, co přesně to bude znamenat pro filmový děj? Dočkáme se snad padoucha se spasitelským komplexem? 

Budeme každopádně doufat, že Mission: Impossible Odplata – První část nebude vynikajícím předchozím dílům dělat ostudu. Ale jelikož je o kormidla stále Christopher McQuarrie, tak pevně věříme, že se opět zadaří.

Ke Cruisovi se každopádně připojí herci Ving Rhames, Simon Pegg a Rebecca Ferguson, kteří opět ztvární jeho staré dobré spojence. Opět se také můžeme těšit na fešandu Vanessu Kirby v roli zbraňové dealerky Alanny Mitsopolis, ale ještě uvidíme, jaké budou její motivy.

K záporáckému Gabrielově týmu se ještě připojí Pom Klementieff, která si zahraje jakousi nebezpečnou vražedkyni. A nakonec se ještě objeví i Peggy Carter v roli Grace, o jejíž postavě zatím víme pramálo.

Dále se v Odplatě ukážou hvězdy jako Shea Whigham, Nick Offerman, Janet McTeer, Hannah Waddingham a Lucy Tulugarjuk.

První část Odplaty bude v našich kinech premiérovat 13. 7. 2023, druhá část zas až 27. 6. 2024.