Před rokem se k nám dostala skvělá informace o tom, že světově uznávaný filmař Hayao Miyazaki, jehož tvorbu mají většinou rádi i jedinci, kteří jinak anime moc nemusejí, se chystá vrátit z důchodu, aby představil svůj nový film. A zdá se, že tentokrát už opravdu úplně poslední. Film bude samozřejmě opět vznikat pod studiem Ghibli, přičemž zatím stále nese pracovní název How Do You Live. A nyní už konečně víme, kdy přesně bude snímek premiérovat. Tedy alespoň v Japonsku.

Ve filmařově rodné zemi se tak nadcházející anime film dostane do kin 14. 7. 2023, nicméně zbytek světa by se ho měl dočkat někdy krátce poté. Fanoušky milované a slavné studio se s touto informací pochlubilo na svém Twitteru, přičemž na samotný příspěvek se můžete podívat níže. 

Jak už přes rok víme, nadcházející snímek by měl být adaptací knihy How Do You Live? z roku 1937, kterou napsal Yoshino Genzaburo. Příběh by tak měl vyprávět o patnáctiletém chlapci jménem Junichi Honda, který po nedávné smrti svého otce žije v Tokiu se svým strýcem. Miyazaki každopádně prohlásil, že se bude jednat o „fantasy grandiózních rozměrů“. Producent Toshio Suzuki odhalil, že důvodem Miyazakiho návratu, kterého se fanoušci už dlouhá léta dožadovali, byl jeho vnuk. Chtěl pro něj totiž vytvořit ještě jeden poslední film, kterým by mu dal najevo, že ho miluje.

Na filmu se začalo pracovat už v roce 2016, přičemž původně měl Miyazaki v plánu ho představit už někdy před dvěma lety, ovšem náročnost celkové animace tomu nakonec zabránila. S datem premiéry bychom se tak v následujících měsících mohli dočkat jak prvních fotek, tak i nějakého toho oficiálního traileru. 

Hayao Miyazaki nám tak svůj další snímek představí po dlouhých deseti letech. Jeho posledním celovečerním filmem bylo anime Zvedá se vítr, které se zaměřilo na Jira Horikoshiho, konstruktéra stíhacího letounu Zero. Tak snad to bude velkolepý a důstojný návrat se vším všudy!

Miyazaki ve svých příbězích také často čerpal z japonské kultury a mytologie, čímž vytvářel díla, co ohromila doslova celý svět. Důkazem může být například úspěch Cesty do fantazie, která vyhrála v roce 2003 Oscara za Nejlepší animovaný film roku. Zapomenout ovšem nesmíme ani na fantastickou Princeznu Mononoke, pohádkového Totora, plus ani na dospělejší Naušiku z Větrného údolí.

Jaký váš nejoblíbenější Miyazakiho film?