Jedním z posledních velkých snímků studia Lionsgate pro rok 2023 se stane titul Hunger Games: Balada o ptácích a hadech, prequel ke známé filmové sérii s Jennifer Lawrence v hlavní roli, která vychází z knižní série od Suzanne Collins. Na světě už máme několik trailerů, ovšem tentokrát se studio pochlubilo upoutávkou, která je zároveň i určitým pohledem do zákulisí s komentářem od tvůrců. Na video se můžete podívat výše.

Mluvit zde uvidíme především režiséra Francise Lawrence, který natočil i poslední dva díly, respektive Vražednou pomstu (2013) a obě dvě části Síly vzdoru (2014-2015). Upoutávka nám také ukáže ty nejpodstatnější postavy, na které se v nadcházejícím filmu můžeme těšit. 

Jak už dlouho víme, děj se bude tentokrát odehrávat 64 let před událostmi původní série, kdy osmnáctiletý Coriolanus Snow (Tom Blyth), budoucí prezident Panemu, dostane za úkol stát se mentorem mladé dívky jménem Lucy Gray Baird (Rachel Zagler). Ta se tak stává splátkyní z Okrsku 12, která se bude muset zúčastnit nadcházejícího desátého ročníku Hladových her.

Snow je poslední nadějí pro svou skomírající linii, kdysi hrdou rodinu, která v poválečném Kapitolu upadla v nemilost. V mladé Lucy Gray Baird tak spatří klíč ke své spáse. Posléze si ale začne uvědomovat, že k dívce možná chová hlubší city. Což ho ale může ve výsledku zničit.

Mezi další dvě primární postavy celého příběhu patří také doktorka Volumnia Gaul (Viola Davis), jedna z instruktorek Akademie, jež má být přední záporačkou filmu, a Casca Highbottom (Peter Dinklage), děkan celé Akademie a jeden z nejmocnějších lidí v zemi, který Hladové hry vymyslel. 

Snímek tak bude vycházet ze stejnojmenné předlohy, kterou Collins napsala v roce 2020. O scénář se navíc postaral oscarový Michael Arndt, který napsal i výše zmíněnou Vražednou pomstu, stejně tak i snímky jako Malá Miss Sunshine (2006) a Toy Story 3: Příběh hraček (2010).

Dále se ve filmu objeví herci jako Hunter Schafer, Jason Schwartzman, Laurel Marsden, Ashley Liao, Mackenzie Lansing, Knox Gibson, Nick Parker Benson, Josh Andrés Rivera, Aamer Husain, Jerome Lance, Lilly Maria Cooper a Luna Steeples.

V našich kinech bude snímek premiérovat 16. 11. 2023.