Videohra Cyberpunku 2077 z důvodu špatného stavu na konzolích trpí, ale stolní série, na které je hra založena, zažívá renesanci. Cyberpunk Red, nejnovější verze stolní hry od vydavatelství R. Talsorian Games, je jedním z nejelegantnějších a nejpřístupnější TTRPG této generace. Není divu, že studio chce na tomhle zážitku stavět a přichází s Cyberpunk Red: Combat Zone.

Cyberpunk Red: Combat Zone je popisována jako rychlá skirmish hra s miniaturami, ve které se bitvy odehrávají převážně v bezprávní části Night City. Obnova fiktivní metropole západního pobřeží, jež se nachází mezi Los Angeles a San Franciscem, po atomové bombě neproběhla zrovna hladce. Těžce ozbrojené gangy bojují o kontrolu nad touto zdevastovanou zónou.

Videohra Cyberpunk 2077 od CD Projektu RED se odehrává v roce 2077, zatímco Cyberpunk Red: Combat Zone přinese Night City z roku 2045. Jak vidno, v této době bylo také nebezpečné. Možná více než si mnozí myslí.

Přečtěte si také: Bývalý policista Shey Scott vyšetřuje masovou vraždu v románu Cyberpunk: Znovuzrození

„Staňte se vůdcem gangu ze stránek Cyberpunk Red RPG a bojujte v horečných bitvách nebo rozsáhlých kampaních. Vybavte svůj gang, najměte si žoldáky a vybudujte si pouliční respekt, abyste ovládli trosky Combat Zone a stali se novým pánem ulic,“ dočteme se na stránkách Cyberpunk Red: Combat Zone na Kickstarteru.

Skrimish hry, jako je Necromunda od Games Workshop nebo Infinity od Corvus Belli, spoléhají na notoricky známé hutné sady pravidel. I když ke hře nepotřebujete více než hrstku miniatur, často strávíte u stolu hodiny tím, že se budete snažit vyřešit, jak se pohybovat a střílet na protivníky. Combat Zone tuto složitost výrazně snižuje.

Ústředním prvkem její mechaniky je sada barevných kostek a odpovídající pravítko zvané Limiter. To má zelenou, žlutou a červenou část, které označují krátký, střední a dlouhý dosah. Je to jediný měřící nástroj, který ve hře potřebujete, a také informuje o všech akcích, které můžete během svého tahu provést.

Každá postava ve hře je reprezentována kartou a tyto karty označují, kolik a jaké typy akcí může každá postava ve svém tahu provést. Může se jednat o zelenou a žlutou akci nebo dvě zelené a jednu červenou. Tyto akce můžete použít buď k pohybu (krátký pohyb je zelený, středí pohyb je žlutý atd.) nebo ke střelbě ze svých zbraní a k útokům zblízka. Na kartě je také uvedeno, jaké modifikátory se mají po hodu kostkou přidat.

Výsledkem podle designéra Aarona Dilla je hra s mnohem plynulejší a zřetelnější strukturou tahů. Zápasy trvají v průměru kolem 45 minut. Jinými slovy má Cyberpunk Red: Combat Zone nabídnout více akce a méně zírání do tabulek.

Pokud vás zajímá, jak taková stolní hra funguje, můžete se podívat na 45 minut z hraní beta verze Cyberpunk Red: Combat Zone. Jak vidno, hráči o tento druh stolních her s miniaturami mají zájem. Cyberpunk Red: Combat Zone na Kickstarteru vybral více než 200 tisíc dolarů. Požadavkem bylo 30 tisíc dolarů. Kampaň končí za tři dny.

Přečtěte si také: Česká verze komiksu Cyberpunk 2077: Trauma Team vyjde již toto úterý