Pán much, slavný román od britského spisovatele Williama Goldinga, ve kterém se chlapci z internátní školy ocitají na opuštěném ostrově, kde se marně pokoušejí vybudovat demokratickou společnost, se v minulosti dočkal už několika adaptací.

V budoucnu se můžeme těšit na další, kterou si tentokrát vezme na starost režisér Luca Guadagnino. A to rozhodně nezní vůbec špatně, na Oscara nominovaný italský filmař má za sebou například překrásné romantické drama Dej mi své jméno (2017), remake hororu Suspiria (2018) a kanibalské roadmovie drama Do morku kostí (2022).

Producentka Lindsey Anderson Beer navíc pro server Collider nedávno sdělila, že snímek se především ponese v žánru psychologického hororu, už jen čtení samotného scénáře prý označila za děsivé a znepokojivé.

Jak již bylo řečeno, alegorický příběh původní předlohy z roku 1954 pojednává o chlapcích, kteří bez dospělých ztroskotají na opuštěném ostrově. Zde se pak pokoušejí vybudovat vlastní mikrospolečnost, která má sledovat demokratické principy, ale všechno nakonec půjde od desíti k pěti. Jejich plán katastrofálně selhává a vše spěje k barbarismu a násilí.

Chystaná adaptace byla oznámena již v roce 2017, kdy se ještě zdálo, že v této verzi by se místo chlapců objevily dívky. Nakonec byl ale tento plán hozen do koše a tvůrci se rozhodli zůstat více věrní knižní předloze.

Mezi předešlé adaptace patří například verze z roku 1963, kterou natočil režisér Peter Brook, a pak ještě verze z roku 1990 od Harryho Hooka. Goldingova literární klasika však inspirovala také seriálovou tvorbu, například i veleslavnou sérii Ztraceni (2004). 

Ke scénáři k novému Pánu much by už měl být několik let upsaný Patrick Ness, americký spisovatel a novinář, který napsal scénář k titulům Volání netvora: Příběh života (2016) a Chaos (2021), tedy adaptacím svých vlastních knih.

Celý projekt by tak skutečně mohl být v dobrých rukou. Datum premiéry však zatím neznáme.