Filmografie Nicolase Cage je vskutku pořádná. A i přestože si kvůli určitým snímkům vysloužil u některých diváků pověst herce, jenž kývne na působení v kdejaké blbosti, na kontě má i tak hned několik titulů, na které historie kinematografie bezesporu nezapomene.

Jedním z takových filmů je slavný krimi thriller Obchodník se smrtí (2005), který napsal a natočil na Oscara nominovaný režisér Andrew Niccol. Cage se ve filmu ujal role Jurije Orlova, ambicemi zaslepeného a schopného obchodníka, který na černém trhu zásoboval nejrůznější země zbraněmi. I přestože snímek v kinech příliš nezabodoval (z rozpočtu 42 milionů vydělal pouze 72,6 milionů), od kritiků a diváků se dočkal především nadšených reakcí, přičemž mnozí považují postavu Jurije za jednu z nejlepších rolí, kterých se Cage kdy chopil.

A zdá se, že brzy si ji opět zopakuje. Server Variety nedávno uvedl, že studia Vendôme Group a FilmNation Entertainment daly zelenou filmovému pokračování. 

Už také víme, která další velká hvězda se ke Cageovi připojí. Na palubu filmu byl totiž přizván také Bill Skarsgård, talentovaný švédský herec, který se v Hollywoodu především proslavil díky ztvárnění strašlivého klauna Pennywise z hororu To (2017). Příští rok ho také uvidíme ve snímku Nosferatu od Roberta Eggerse, který si vybral pro natáčení naši starou dobrou Prahu.

V pokračování Obchodníka se smrtí by si měl zahrát postavu Antona, Jurijova syna. Zároveň bude u filmu podepsán jako jeden z výkonných producentů. Žádný hezký vztah otce a syna bychom však očekávat neměli, podle všeho spolu budou Jurij a Anton soupeřit v obchodní válce, která bude mít hrozivé následky pro zbytek světa. Pokračování by tak mělo nést název Lords of War, tudíž v české verzi to bude pravděpodobně: Obchodníci se smrtí. Na další detaily o ději si ale budeme muset počkat. 

Skvělou zprávou navíc je, že režie by se měl opět chopit výše zmíněný Andrew Niccol, jehož posledním natočeným filmem byl sci-fi thriller Anon (2018). Niccol je taktéž autorem scénáře ke slavnému komediálnímu dramatu Truman Show (1998), ve kterém v hlavní roli zazářil Jim Carrey.

Samotné natáčení druhého dílu Obchodníka se smrtí by mělo každopádně začít už někdy během letošního podzimu, při troše štěstí bychom se tudíž mohli filmu dočkat už někdy v druhé polovině roku 2024. Ale to teprve uvidíme. Necháme se každopádně překvapit, co pro nás tvůrci přichystají tentokrát.