Prsteny moci nejsou jediným velkým seriálem, do něhož se Amazon rozhodl nalít pořádné prachy. Přesně před týdnem totiž na jeho službě Prime Video premiérovaly první dvě epizody akční série jménem Citadel, ve které se v hlavních rolích objevili Richard Madden, Priyanka Chopra Jonas a Stanley Tucci. Amazon svému novému seriálu dokonce natolik věří, že ještě před premiérou dal zelenou druhé řadě. Venku už každopádně máme tři epizody, přičemž ta třetí vyšla v době psaní článku teprve před několika hodinami.

Jak si ale zatím seriál vede s ohledem na sledovanost a divácké přijetí? Inu, zatím se rozhodně zdá, že série vykročila tou správnou nohou. Podle zdrojů od serveru Collider se zdá, že Citadel je pro Amazon obrovitánským hitem. Seriál je na zmíněné službě nejsledovanější věcí v téměř 200 zemích, přičemž je momentálně na nejlepší cestě stát se tím absolutně nejúspěšnějším seriálem, jaký Amazon kdy vyprodukoval. 

Ještě tedy samozřejmě uvidíme, zda se sledovanost nějak zásadně nezmění po premiéře dalších epizod. Nutno připomenout, že skvěle si ze začátku vedly i Prsteny moci, které po premiéře prvních dvou epizod během prvního dne zhlédlo až 25 milionů diváků. Jak ale vycházely další epizody, se sledovaností to pak šlo dost z kopce. Zdá se ale, že Citadel má mnohem lepší vyhlídky.

Hodně tomu dopomáhá i fakt, že jednu z hlavních rolí ztvárňuje krasavice Priyanka Chopra Jonas, která je v rodné Indii, kde je o seriál také velký zájem, velkou filmovou hvězdou. Právě Indie už navíc chystá svůj vlastní spin-off, v němž by se měli objevit místní herci Varun Dhawan a Samantha Ruth Prabhu.

Samotné reakce jsou už však o něco horší. Mnohým kritikům se seriál zdá nezajímavý a všední, přičemž na to, že se do něj nalilo kolem 300 milionů dolarů, což z něj dělá jednu z nejdražších sérií všech dob, tak kvalita akčních sekvencí a efektů tomu příliš neodpovídá. Reakce diváků jsou o něco vřelejší, na agregátoru Rotten Tomatoes má seriál od kritiků momentálně 52 %, od diváků zas 78 %. Ještě ale uvidíme, nakolik se tato čísla změní, až bude první řada u konce. 

Hlavními postavami příběhu se stávají agenti Mason Kane (Richard Madden) a Nadia Sinh (Priyanka Chopra Jonas). Oba dva jsou členové mocné špionské organizace jménem Citadela. Během jisté mise se ale organizace z neznámého důvodu rozpadne, což zároveň smaže vzpomínky obou agentů. Po nějaké době oba dva hrdiny kontaktuje Bernard Orlick (Stanley Tucci), vrchní představitel Citadely, který odhalí, že před lety jejich organizaci zradil jeden z jejích členů. V rámci toho pak vznikl mocný syndikát jménem Manticore, který má za cíl jediné. Vytvořit nový světový řád.

O režii jednotlivých epizod se postarali nejenom Brian Kirk a Newton Thomas Sigel, ale také bratři Russoové, tvůrci posledních dvou Avengerů. Na scénáři se podíleli filmaři jako Bryan Oh, Josh Appelbaum, Sarah Bradshaw, André Nemec, Jeff Pinkner a Scott Rosenberg.

První řada by měla mít dohromady šest epizod, ta poslední bude premiérovat 26. 5. 2023.