Už je to téměř rok, co jsme vás informovali o seriálové adaptaci románové sci-fi trilogie Vzpomínka na Zemi, která vzniká pod záštitou Netflixu. Původní zpráva odhalila informace o showrunnerech, kterými jsou David Benioff a D. B. Weiss, tvůrci seriálu Hra o trůny z produkce HBO. Koncem pracovního týdne jsme se však dozvěděli nové podrobnosti o režisérovi, jenž byl dosud neznámý.

Podle informací z magazínu The Hollywood Reporter bude režisérem Derek Tsang, čínský herec a filmový tvůrce, který se proslavil režií snímku Better Days. Zatím však není známo, kolik epizod bude Tsang režírovat. The Hollywood Reporter ve svém článku zmiňuje, že se ujme režie minimálně první epizody a pomůže adaptaci určit ten správný směr.

Kromě již zmiňovaných tvůrců se na projektu bude podílet i řada producentů a produkčních společností. Mezi potvrzené osoby a firmy patří Rian Johnson (Na nože), Ram Bergman (Star Wars: Poslední z Jediů), Alexander Woo (True Blood: Pravá krev), Plan B Entertainment a Primitive Streak britské herečky Rosamund Pike.

Seriál bude adaptovat skvělou sci-fi románovou trilogii Vzpomínka na Zemi, kterou napsal čínský spisovatel Liou Cch'-sin v letech 2008–2010. Úspěch v Číně byl tak obrovský, že se série dostala do velkého množství států po celém světě včetně Česka, kde vyšla pod taktovkou nakladatelství HOST.

Začátek knižní série začíná v 60. letech minulého století, kdy ve světě zuří Velká kulturní revoluce. Číňané nechtějí zůstat pozadu za Sověty a Američany, a tak se v rámci tajného vojenského programu pokoušejí navázat kontakt s mimozemskou civilizací. O třicet let později vypukne na Zemi chaos. Z ničeho nic začnou umírat významní vědci a vznikat sekty, které své členy vybízejí k návratu k přírodě. Aby toho nebylo málo, ve světě se objeví i nová hra pro virtuální realitu, se kterou něco není v pořádku a pravda o tajném projektu z éry Kulturní revoluce začne pomalu vyplouvat na povrch.

Netflix však není jedinou společností, která projevila zájem o adaptování této epické knižní ságy. Před několika lety vznikala v Číně filmová adaptace, která byla buďto na neurčito odložena nebo úplně zrušena. V roce 2018 měl na seriálovou adaptaci zálusk Amazon a společnost Yoozoo Pictures prý od roku 2019 pracovala na animované adaptaci.

Všechny zmiňované pokusy kromě té od Netflixu však nejspíše přijdou vniveč. Datum vydání zatím nebylo oznámeno, ale s jistotou můžeme říct, že premiéra seriálové adaptace od Davida Benioffa a D. B. Weisse proběhne na streamovací platformě Netflix.