Na konci podzimu roku 2021 vyšlo najevo, že streamovací gigant Netflix hodlá vytvořit celovečerní snímek, o slavné britské hudební skupině Gorillaz, která si na počátku nového tisíciletí začala budovat ohromnou fanouškovskou základnu. Nyní se ale zdá, že Netflix se rozhodl z celého projektu vycouvat, tudíž fanoušci skupiny mohou na film nakonec zapomenout. Informaci v rozhovoru pro belgický server HUMO potvrdil Damon Albarn, který skupinu spolu s Jamiem Hewlettem v roce 1998 založil.

Podle Albarna začal Netflix panikařit poté, co začal vytvářet příliš mnoho obsahu, v rámci čehož se rozhodl omezit svou filmovou nabídku. Albarn a Hewlett navíc údajně na snímku pracovali ještě s jedním filmařem, ale ten posléze projekt opustil, protože se přesunul k jiné firmě. Smutná zpráva to musí být obzvlášť pro Albarna, protože celovečerák o Gorillaz bylo něco, po čem už dlouhou dobu snil. O to více frustrující je, že na scénáři se údajně pracovalo už od konce roku 2021, tudíž pokud se projektu nechopí jiná platforma nebo filmové studio, všechna ta práce by svým způsobem přišla vniveč. 

I přestože hlavami skupiny jsou Albarn a Hewlett, celá kapela je složená ze čtyř virtuálních postav: 2-D, Russel, Noodle a Murdoc. Nejvíce rozpoznatelným prvkem celé kapely jsou ale jednoznačně charakteristické animace, které doprovázejí jejich jednotlivé klipy. Veškeré tyto animované filmečky jsou součástí univerza, které vytvořil právě Jamie Hewlett. Rozhodně by tudíž bylo zajímavé sledovat, jak by se s tímto světem naložilo v celovečerní podobě. O tom si ale (prozatím) můžeme nechat jen snít.

Zrušení projektu ale zas až tak překvapivé není, protože Netflix minulý měsíc během čtvrtletní konference s investory přislíbil čtyřprocentní růst příjmů, s čímž bude mimo jiné také souviset výrazné omezení výdajů na obsah služby. I nadále se tak budou rušit nejenom nejrůznější filmy, ale i seriály, což zrovna u této streamovací služby není žádná novinka. 

Je to už navíc potřetí, co nápad na zfilmování Gorillaz ztroskotal. V roce 2017 se zdálo, že vznikne animovaný desetidílný seriál, přičemž s nápadem o natočení filmu si pohrávalo i studio Dreamworks, ale ani jeden z těchto plánů nakonec nevyšel. Ale kdo ví, třeba se na oba tvůrce jednoho dne skutečně usměje štěstí.