Karetní hra Magic the Gathering je tu s námi od roku 1993. Již tehdy se zde objevil propracovaný příběh, který se tehdy zabýval historickou událostí jménem Válka bratrů. Ač se jednalo o velký příběhový oblouk, nikdo tehdy nepředpokládal, jak moc se příběh zvládne rozrůst. Sběratelskou karetní hru krom toho provází mnoho trailerů na nejrůznější edice. Oznámení seriálu tak není ničím překvapivým. Toho jsme se prvně dočkali v roce 2019. Týden před akcí Geeked Week se objevila zpráva, že byl seriál zrušen. Tehdy se s ním spojovala velká jména, například Joe a Anthony Russo. kteří se proslavili díky fanoušky nejlépe přijímanému příběhového oblouku MCU, Henry Gilroy stojící za Star Wars: Klonové války a Jose Molina, hlavní scenárista legendárního Firefly. Nově víme, že seriál zrušen nebyl, pouze se nově bude vázat na jméno Terry Matalas, jenž stojí za seriálovým počinem Star Trek: Pickard.

Nejde však o první změnu jmen stojících za seriálem. Prvně se původní tvůrčí tým s touto značkou rozešel a štafetu přebral Jeff Kline, který stojí za Transformers: Prime. Tehdy se měl do role sférochodce Ajaniho dostat Brandon Routh, kterého mohou fanoušci znát z filmů Superman se vrací a Scott Pilgrim proti zbytku světa.

Nejnovější jméno stojící za seriálem tak může působit jako nápadný pokles kvality, protože seriál Star Trek: Pickard je mezi fanoušky přijímán při nejlepším vlažně. Přesto je takový postoj poněkud předčasný, protože více detailů o tomto seriálu neznáme.

Pokud je stále v plánu využít jako hlavního protagonistu sférochodce Ajaniho, tak jistý odhad o celkovém příběhu mít můžeme. Multivesmír karetní hry Magic the Gathering je protkán neskutečným počtem velkých i malých příběhů. Vše ale propojují sférochodci, kteří jsou mezi těmito světy schopni přecházet. Nevíme jistě, jedná-li se o různé planety, světy nebo dimenze, obecně se však těmto světům říká sféry, odsud také pochází jméno sférochodci, tedy jedinci schopní se pohybovat napříč mnohovesmírem.

Ač jsou tito jedinci přítomni v příběhu od začátku, přece jen Válka Bratrů se zabývala bojem sféry Dominárie s nově objevenou sférou obývanou takzvanou Phyrexií. Tehdy také pravidla hry pracovala s tématem, že samotní hráči jsou mocní sférochodci schopni z různých světů povolávat své spojence a s jejich pomocí svádět souboj. Po velkých událostech však došlo k tomu, že moc sférochodců byla velmi omezena, přičemž tehdy se objevili prvně také jako typ hratelných karet. Tehdy se objevila první pětka, sférochodci pokrývající pět barev many.

Ajani Goldmane byl zástupcem bílé barvy many. Jace Beleren byl představitelem pletichářské modré. Na ohnivou dívku Chandra Nalaar připadla barva červená. Lovec Garruk představoval sílu a potenciál zelené many. Černou pak představovala Liliana Vess. Později jsme se také dočkali pradávného sférochodce, jenž chtěl nazpět svou dávnou sílu. V barvách černé, červené a modré se navrátil drak Nicol Bolas, který mnoho let intrikoval napříč celým příběhem Magicků a postupně nabíral větší a větší moc.

Právě Ajani byl zapřisáhlým nepřítelem Nicolase Bolase, šlo by tak předpokládat, že by se seriál touto dějovou linkou mohl nějak zabývat.

Neznalcům karetní hry mohou barvy evokovat jakési postavení na imaginární škále dobra a zla. Bílá by tedy s doménou řádu a léčení byla brána jako ta dobrá barva, černá spojená s smrtí a krvavou magií jako zlý protipól. Ač tomuto stereotypu mnoho karet podléhá, samotné zlo a dobro jsou dostatečně flexibilní, aby se objevily v jakékoli barevné kombinaci.

Karetní hra patří firmě Wizards of the Coast, která byla odkoupena hračkovým magnátem Hasbrem. V posledních letech karetní hra tvořila více než 50 % obratu celého Hasbra, což představuje překvapivě silnou značku. Z toho důvodu se objevil tlak na tvůrce karetní hry, aby generovali ještě větší zisk. Tím pádem můžeme v posledních letech vidět velký počet produktů, které těží jak z nostalgie vydáváním starších karet, tak ze silných jmen jiných franšíz. Mohli jsme se tak dočkat spojení třeba s Warhammerem 40k, Doctorem Who, Falloutem, Assassins Creedem a mnoha dalších. Seriál je tedy jen dalším logickým krokem.

Je ale škoda, že se o příběhu můžeme pouze dohadovat, protože více informací bohužel ani od původního oznámení nemáme a s ohledem na nejnovější oznámení je otázka, kdy se dozvíme více, například alespoň očekávaný rok vydání.