Čtenáře mangy nepříjemně překvapilo, že letos končí oblíbené mangy jako Moje hrdinská akademie nebo Džudžucu Kaisen. Ale jestli nevíte, co číst dál, nemusíte si zoufat. Před pár týdny proběhlo už podeváté vyhlášení cen Next Manga Award pro nejnadějnější nové mangy. V nich půl milionu Japonců vybralo z osmi tisíc čerstvých titulů uplynulého roku, aby určil nejlepší nové mangy ze země vycházejícího slunce. Toto ocenění není radno ignorovat, protože téměř každý rok se mu podařilo vyznamenat tituly, které následně skutečně hýbali celou anime a manga komunitou.

Od roku 2015 ho získala díla jako Moje hrdinská akademie (Boku no hero academia), Spy x Family, Moje hvězda (Oši no ko), Kaguja-sama: Love is War (Kaguja-sama wa kokurasetai), Deníky lékárnice (The Apothecary Diaries), The Dangers in My Heart (Boku no kokoro no jabai jacu) a mnoho dalších.

Po výhercích nebudou pokukovat jenom čeští nakladatelé s plány některý z nich vydat u nás, ale taky se až na pár výjimek dočkají i kvalitně zpracované anime adaptace. Takže si je má smysl projít, i kdybyste dávali přednost anime před mangou. Aspoň už teď budete vědět, o jakých titulech do vás budou v nadcházejícím roce bez přestání hučet čtenáři mangy. Můžete je odbýt: „Jojo, slyšel jsem o tom” a přitom vědět, že vás za pár let čeká super zážitek u animované verze.

Hlasuje se ve dvou kategoriích - ve webových a tištěných mangách. Nejdřív si projdeme vrchní trojku první kategorie, kde najdete vše od mang publikovaných zdarma na platformu kdysi známou jako Twitter, až po experimentálnější kousky velkých nakladatelství.

3. MÍSTO WEBOVÝCH MANG - VTUBER KUSAMURA ŠIGEMI

Na třetím místě najdeme mangu z prostředí, které bude známé každému fanouškovi Hololive, Vshojo nebo třeba nezávislých Vtuberů. Dneska už není žádný problém najít mezi webovými mangami příběhy ze života Vtuberů, tedy streamerů, kteří namísto běžné kamery používají avatara animovaného v reálném čase. Mezi nominovanými tituly však nakonec s 50 273 hlasy vyhrála série o Vtuberce a jejím největším fanouškovi známém jako „Pan Nanaši“. Jednoduše nakreslené kapitoly o tom, jak Nanaši sleduje streamy své oblíbené bavičky, doplňuje nespočet odkazů na oblíbené videohry a japonskou streamovací kulturu. Do příběhu totiž neustále vstupují komentáře lidí z chatu, kteří se zapojují do diskuze, ať už hrdinové hrají Minecraft nebo Super Smash Brothers. Manga bohužel není zatím legálně dostupná v angličtině a právě vzhledem k množství komentářů ve slangové japonštině se nečte úplně jednoduše, ale japonské publikum si zjevně získala.

2. MÍSTO WEBOVÝCH MANG - RURIDRAGON

Tato komediální série s 69 931 hlasy si už zvládla mezi západními čtenáři vybudovat nějakou pověst. Za to rozhodně může vděčit roztomilému designu postav a legálnímu překladu zdarma v aplikaci MangaPlus. Hlavní hrdinka Ruri z moderního Japonska se jednoho dne probudí u sebe doma, když tu zjistí, že jí přes noc narostly dva velké rohy. Ruriina matka ji bez většího překvapení oznámí, že to dává smysl, protože jejím otcem je drak žijící na japonském venkově. Mohli byste odhadovat, že jako komedie půjde série dál směrem střelené gagové mangy jako Šikanoko nokonoko košitantan z této sezóny. Namísto toho však Ruridragon čerpá spíš humor ze situací, kdy Ruriino okolí přijme každou její novou zvláštnost bez větších povyků. I když třeba kýchne uprostřed hodiny a ohnivým dechem spolužákovi sežehne vlasy, ten si prostě řekne, že stejně potřeboval ostříhat. Příjemný příběh se tak začne soustřeďovat na přijetí sebe sama ve světě, kde každý má nějakou svoji zvláštnost. Díky fajnové atmosféře vás nesrazí ze židle žádnou super hyper ultra akční scénou, ale jako pohodové čtení dokáže zahřát u srdíčka.

1. MÍSTO WEBOVÝCH MANG - FUCÚ NO KEIONBU (GIRL MEETS ROCK!)

Na nejvyšší příčce s 93 743 hlasy se letos umístila manga od dvojice autorů či autorek o „běžném hudebním kroužku.” Čihiro Hatono se při nástupu na střední školu rozhodne přidat do školního hudebního kroužku, ale její první kapela se velmi záhy rozpadne. Jak to s podobnými zálibami bývá, dalším členům nejde tolik o vlastní zlepšení, ale přišli do kroužku třeba s cílem balit spolužačky. Po rozpuštění kapely se Čihiro rozhodne vykřičet zpěvem své oblíbené písničky, tehdy ji však zaslechne její spolužačka Rin. Okamžitě se do Čihiřina hlasu zamiluje a rozhodne se založit se svou idolkou novou kapelu. Do té se postupně z různých důvodů přidávají další spolužačky, manga přitom postupně prozkoumává jejich osobnosti i vztahy. Manga prolíná dvě příběhové linky, na jedné straně Čihiřinu vlastní cestu za zlepšením v roli vokalistky a na straně druhé různé životní strasti členek kapely. Tato kombinace příběhů okouzlila tolik čtenářů, že Girl Meets Rock! získalo téměř dvojnásobek hlasů než manga na třetím místě.

Dále se pojďme podívat na vrchní trojici tištěných mang. Pro Čechy i Slováky by tedy dost možná byla nejzajímavější manga o ledovém hokeji na čtvrtém místě. DOGSRED je příběh od kreslíře Golden Kamuy a vypráví o krasobruslaři, který se okolnostmi donucen stát se hokejistou. Zatím však nechme článek u vrchní trojice, k DOGSRED se můžeme vrátit v případné budoucí recenzi.

3. MÍSTO TIŠTĚNÝCH MANG - ÓKAMI CUGIMI TO KINIČIDŽÓ (TSUMIKI OGAMI&THE STRANGE EVERYDAY LIFE.)

Anime komunita je rozhodně známá svou láskou ke kočkoholkám, ale což takhle vlčí holky? Přesněji, vlkodlačice. V této manze s 30 384 hlasy už dlouho mezi lidmi žijí různá nadpřirozená stvoření z legend a bájí celého světa. Hlavní hrdina nastoupí do nové školy, kde se setká s vlkodlačicí Cugimi Okami, se kterou chodí do třídy. Rychle se stanou přáteli a jak už to u romantických komedií bývá, postupně mezi nimi začne bublat něco víc. Komedie pak ve velkém čerpá z vlčích zvyků hrdinky a jak se s nimi hrdina vypořádá. V radostných chvílích vrtí ocasem, zdraví se očucháváním, vyje na úplněk, nebo si zahrabává oblíbené jídlo na školní zahradě. Její zvyklosti můžou přecházet od roztomilých až po mírně nechutné. Série přitom věnuje mnoho času budování světa a role fantastických stvoření v moderním Japonsku. Výsledkem je velmi fajn kombinace Demi-čan wa kataritai (Interviews with Monster Girls) a Karakai džózu no Takagi-san (Teasing Master Takagi).

2. MÍSTO TIŠTĚNÝCH MANG - MAIRIMAŠITA! IRUMA-KUN: IF EPISODE OF MAFIA

Loni se příběh o tom, jak se laskavý Iruma stal adoptivním synem pána démonů, nedočkal jenom třetí série anime. Začala také vycházet alternativní verze tohoto vyprávění z našeho světa, která si rychle získala podobný úspěch. Šestiletý sirotek Iruma pomůže staříkovi, který zkolabuje před jeho stanem, a ten ho následně adoptuje do své rodiny. Mafiánské rodiny, pro kterou je stařík nejrespektovanějším vůdcem již mnoho desítek let. Příběh je zcela oddělený od původního, můžete si ho rozhodně užít i bez znalosti předcházející mangy. Vyprávění v různých vtipných epizodkách staví postavy z původního vyprávění do zcela nových pozic jako členy mafie. Zároveň se musí Iruma naučit být schopným vůdcem mafiánské organizace, přestože byl od malička ochotný udělat pro všechny kolem první poslední. Čekejte střelenou komedii, která se ani v nejmenším nedrží běžných pravidel logiky, ale nápaditostí i humorem se hravě vyrovná původnímu příběhu.

1. MÍSTO TIŠTĚNÝCH MANG - KAGURABAČI

Když jsem na prvním místě viděl tuto mangu, začal jsem přemýšlet, jestli si mezinárodní komunita nevystřelila z tohoto ocenění podobně jako z nedávného hlasování o jménu lotyšského letadla. Ještě než vyšla první kapitola, známý časopis Šónen JUMP ji propagoval jako příští velký hit a západní komunita ji začala ironicky vyzdvihovat jako „našeho Morbia“. Ironická kampaň okamžitě upoutala pozornost nespočtu lidí na tento jeden titul… A ukázalo se, že JUMP nepřeháněl. Ta manga je bez legrace fakt dobrá. V nadcházejících měsících se Kagurabači stal jednou z nejlepších akčních mang na trhu. Hlavní hrdina se vydává pomstít svého otce kováře, kterému šestice čarodějů ukradla šest očarovaných mečů. Bojuje přitom skrytou sedmou očarovanou katanou, kterou se skutečně nebojí použít. Málokdo by čekal, že autorovi je teprve 23 let a kreslit se začal učit ve volném čase během Covidu. Už teď totiž jeho manga nabízí týden co týden vzrušující kompozice panelů. Doplňuje je přitom svět, do kterého se nejspíš jednoduše zažere každý fanoušek Džudžucu Kaisen nebo Mé hrdinské akademie. Nemáte přitom výmluvu Kagurabači aspoň nezkusit, když si můžete všechny kapitoly přečíst zdarma a zcela legálně v aplikaci Manga Plus.

Dejte nám vědět do komentářů, jestli vás některý z nich zaujal. Nebo která nová manga si měla spíš získat první tři příčky.